Esra Aktan ile Online Diyet

Gastrointestinal Hastalıklar ve Beslenme

Gastrointestinal Hastalıklar ve Beslenme

Gastrointestinal hastalıklar, gastrointestinal yolu yani ağızdan anüse uzanan geçişi etkileyen bir hastalıklardır. Yaygın olarak gastrointestinal bozukluklar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), reflü, hazımsızlık, kolon kanseri ve hemoroid bulunur. Gastrointestinal yol vücudun sizi sağlıklı tutmak için besinleri emebilmesi ve kullanımı için yiyecekleri parçalayarak sindirimini sağlar.

Gastrointestinal Hastalıklar Nelerdir?

Gastrointestinal hastalıklar nedir sorusuna fonksiyonel ve yapısal olarak cevap verebiliriz. Fonksiyonel hastalıklar, muayene edildiğinde  gastrointestinal yolu normal göründüğü ancak düzgün hareket etmediği hastalıklardır.  Kabızlık, irritabl bağırsak sendromu (IBS), mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, gaz, şişkinlik ve ishal yaygın örneklerdir. Yapısal gastrointestinal hastalıklar ise muayene sırasında bağırsağınızın anormal göründüğü ve düzgün çalışmadığı hastalıklardır. Bazen yapısal anormalliğin cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Yapısal gastrointestinal hastalıklarının yaygın örnekleri arasında striktürler, stenoz, hemoroidler, divertiküler hastalık, kolon polipleri, kolon kanseri ve inflamatuar bağırsak hastalığı yer alır.

Gastrointestinal Problemlerin Yaygın Nedenleri Nelerdir?

  • Düşük lifli bir beslenme
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Çok miktarda süt ürünü tüketmek
  • Stres
  • İshal önleyici ilaçları kullanmak
  • Yeterince su içmemek
  • Yaşlanma
  • Genetik faktörler
  • Bazı ilaçların alınması (özellikle antidepresanlar, demir hapları ve narkotikler gibi güçlü ağrı kesici ilaçlar)
  • Gebelik gibi birçok faktör gastrointestinal yolu ve hareketliliğini bozabilir.

Gastrointestinal hastalıklarda beslenme

Gastrointestinal Hastalıkların Belirtileri

Sindirim bozukluklarının belirtileri kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte, bazı semptomlar çoğu gastrointestinal problem için ortaktır. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Karın rahatsızlığı (şişkinlik, ağrı veya kramplar)
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Kusma ve mide bulantısı
  • Asit reflü (mide ekşimesi)
  • İshal, kabızlık (veya bazen her ikisi)
  • Tükenmişlik
  • İştah kaybı
  • Yutma zorluğu
  • Dışkıda kan

Gastrointestinal Problemlerde Beslenme Tedavisi

Gastrointestinal hastalıklar sağlık bakımında en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Beslenme alışkanlıkları ve bazı besinler birçok gastrointestinal bozukluklarının önlenmesinde, tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Beslenme tedavisi, gastrointestinal hastalıkların sonucu gelişebilecek malnütrisyon, beslenme eksikliklerinin önlenmesinde ve tedavisinde önemlidir. Gastrointestinal hastalığın türüne göre beslenmede dikkat edilmesi gerekenler değişir. Kişiye özel hazırlanmış beslenme programı hastalığın oluşturduğu diğer rahatsızlıkların önüne geçmeye destek olur. Gastrointestinal hastalıklar içerisinde ishal ve kabızlık en sık karşılaşılan problemlerdendir.  İshal beslenme yetersizliğine neden olabilir. İshale bağlı gelişen sıvı ve mineral kaybı hastalığa özgü beslenme tedavisi ile iyileştirilir.  Kabızlığın yanlış beslenme tarzı ve fiziksel aktivite azlığı nedeni ile gelişir. Sağlıklı beslenme ilkelerine uygun, kişiye özel beslenme programı kabızlık önlenir.

Gastrointestinal Hastalıklarda Online Diyet

Online danışmanlıkta danışanlarıma bireysel besinsel ihtiyaçlarını belirleyerek, kişiye özel beslenme programı hazırlıyorum. Besinsel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik beslenme planı ile yetersiz beslenmenin önüne geçiyoruz.  Ayrıca online diyet ile hastalığa bağlı gelişen diğer sağlık sorunlarının görülme riskini azaltmak ve kişinin hastalığına uygun beslenmesini sağlayarak yaşam kalitesini arttırmaya yönelik öneriler veriyorum.

Siz de size özel diyet diyet programı ile sağlıklı bir diyet süreci geçirmek istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Sindirim Sistemi Hastaları Ne Yemeli?

    Gastrointestinal sistemin etkileyen hastalığa göre besin seçimi yapılmalıdır. Gastrointestinal hastalıklarda beslenmede hastanın gereksinimi doğrultusunda besinsel ihtiyaçlarını belirlenmeli ve kişiye özel hazırlanmış beslenme programı ile yeterli ve dengeli bir diyet uygulanmalıdır.

  • Sindirim Sistemi İçin Ne İyi Gelir?

    Sebze ve meyveler zengin mineral ve vitamin içeriği ile sindirim sistemine fayda sağlar. Gastrointestinal hastalıklarda beslenme tedavi edici niteliktedir. Özellikle zengin lifli olanlar sağlıklı sindirim sistemini destekler. Sindirim sistemi için yeterli protein tüketmek de oldukça önemlidir.

  • Bağırsak Dostu Yiyecekler Nelerdir?

    Lif, bağırsak hareketlerini düzenlemede yardımcıdır. Yüksek lifli yiyecekler bağırsak dostudur. Ayrıca fermente yiyecekler bağırsak dostu bakterileri içerir. Probiyotik besinler; bağırsak florayı düzenler ve toksik maddelerin geri emilimini engeller.

  • Bağırsak Sağlığı İçin Hangi Vitaminler Alınmalıdır?

    Sindirim sistemimiz, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına ve yiyeceklerden enerji elde etmesine yardımcı olmak için B vitaminine gereksinim duyar. Özellikle bağırsak sağlığınızı için B12 vitamini önemlidir. İshal, mide bulantısı ve kramp gibi herhangi bir sindirim sorunu yaşarsanız, B12 eksikliğiniz olabilir.Bağırsak sağlığı için önemli bir diğer vitamin C vitaminidir. C vitamini, iltihaplanma hasarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir antioksidandır. Bağırsak astarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olan bir protein olan kollajen üretimi için de gereklidir. Ek olarak A vitamini de bağırsak sağlığına iyi gelen en iyi vitaminlerden biridir. Bağırsakların astarını hasardan korumaya yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmada rol oynar. D vitamini de kalsiyum emilimine yardımcı olan yağda çözünen bir vitamindir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonu ve hücre bölünmesinde önemli bir rol oynar. Bağırsak sağlığı için vitamin eksikliği olan kişilerin bu eksiklikleri tamamlaması önem taşır.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın