Diyabet, pankreasın yeterince insülin üretmemesi veya ürettiği insülinin yeterli kalitede olmaması ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. İnsülin, glikozun hücrelere taşınmasından ve glikojene dönüştürülmesinden karaciğere sorumludur. Sistem başarısız olursa, diyabet adı verilen aşırı kan şekeri oluşur.
İyi bir diyabet diyeti olmadan, yüksek kan şekeri seviyeleri aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilir:
Diyabet oluşumunda hem genetik hem de çevresel faktörler etkilidir. Hastalığın tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet olarak çeşitleri vardır. Tip 1 diyabette vücudun insülin üretimi azalır. Tip 2 diyabette ise vücut insülin etkisine karşı direnç gelişir. Kan şekeri yükselir. Gestasyonel diyabet ise hamilelik esnasında gelişir. Bu süreçte insülin enerji depolarını artırmak için artar. Bazen bu artış olmaz ve gebelik diyabetine neden olmaktadır. Ayrıca hiçbir semptomu yoktur. Tespit neredeyse her zaman 24 haftalık gebeliğin ardından tüm hamile kadınların yaptığı rutin analizlerden sonra gerçekleştirilmektedir.
Tip 1 diyabetin görüldüğü en sık yaşlar çocukluk, ergenlik ve yetişkin yaşamının ilk yıllarıdır. Aile öyküsü olup olmadığına bakılmaksızın, genellikle aniden ve birçok kez ortaya çıkar. Tip 1 diyabet, insülin üreten pankreas hücrelerinin ilerleyici yıkımından kaynaklanır. Bu durumlarda insülin, hastalığın başlangıcından itibaren suni olarak uygulanmalıdır. Tip 2 diyabet genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar ve bir öncekinden yaklaşık on kat daha sıktır. Genel bir kural olarak, ailedeki diğer kişilerin de acı çekmesi veya acı çekmesi durumu vardır. Düşük insülin üretimi ile birlikte hücre tarafından söz konusu maddenin yetersiz kullanımından kaynaklanır. Hangi kusurun baskın olduğuna bağlı olarak, hastanın antidiyabetik haplarla veya bazı durumlarda her ikisinin bir kombinasyonu olan insülinle tedavi edilmesi gerekecektir. Tip 2 diyabetin herhangi bir semptomu olmadığından ve yavaş geliştiğinden, kan şekeri yüksek olan bazı kişiler tamamen asemptomatiktir. Erken teşhis diyabetin komplikasyonlarını önleyebilir veya geciktirebilir.
Diyabet hastası olmanız, sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek anlamına gelmez. Sevdiğiniz yiyecekleri hala yiyebilirsiniz, ancak daha küçük porsiyonlar yemeniz veya daha az sıklıkta yemek yemeniz gerekebilir. Sağlıklı bir diyet ile ihtiyaçlarınızı ve beğenilerinizi yönelik bir diyabet hastalığına uygun beslenebilirsiniz. Diyabette sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın seyrinde çok önemlidir. Sağlıklı beslenme ve hareket diyabetli bireylerin kan şekerini dengeler. Diyabetli bireylerde mutlaka kişiye özel bir beslenme planı hazırlanmalıdır.
İşte diyabet hastaları için genel beslenme önerileri!
Diyabetin kontrolü için iki temel konu egzersiz ve beslenmedir. Egzersizle birlikte diyet, diyabet kontrolünü sağlar. Diyabetik diyetin tatsız ve aşırı kısıtlayıcı bir diyet olduğu efsanesini bir kenara bırakmalıyız. Bu doğru değil, diyabetik bir kişi hemen hemen her şeyi yiyebilmektedir. Sadece öğünlerin miktarına ve besin ögeleri açısından dengeli olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle glisemik indeksi, diyabet kontrolünde çok önemlidir. Düşük glisemik indeksli beslenme kan şekerinin hızlı yükselmesi engeller. Ayrıca diyabetli birey için diyete ek olarak egzersiz, fazla kan şekerini dengelemek için önemlidir. Diyebet hastasıysanız online diyetisyen ile çalışmak, sağlığınızı yönetmek için diyabet diyeti önerilerine uyan dengeli bir yemek ve atıştırmalık fikirleri bulmanızda yardımcı olabilmektedir.
Bu diyet sağlığınızla doğrudan ilişkili olduğu için sizin uygulamanız kadar diyetin sağlıklı olması da önem arz ediyor. Bu noktada diyabet diyeti yapmak istiyorsanız bunu mutlaka bir uzman diyetisyen ile yapmalısınız. Yüz yüze diyet ve online diyet ile size özel programı birlikte hazırlıyoruz. Yaptığımız günlük takiplerle en ideal sonuçlara ulaşıyoruz. Siz de mevcut sağlığınızı çok daha iyi hale getirmek için benimle iletişime geçebilirsiniz. Ankara diyetisyen hizmeti alarak bu süreci ilerletmek istiyorsanız kliniğimi ziyaret edebilirsiniz. Randevu almak için tıklayın.
Eğer Ankara’da değilseniz ve bu diyeti online yapmak isterseniz ayrıntılı bilgi için online diyet sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
İletişim sayfasından ücretsiz ön görüşme için mesaj gönderebilirsiniz veya altta bulunan telefon ve whatsapp bağlantılarından direkt olarak iletişime geçebilirsiniz
Şeker hastaları kompleks karbonhidratlar, protein ve sağlıklı yağları size uygun porsiyonlarda tüketmelidir. Düşük glisemik indeksli besinleri tercihi kan şekeri dengesi için önemlidir. Ayrıca diyabetliler yeterli lif tüketimine dikkat etmelidir.
Şeker hastaları doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol, rafine şeker tüketimlerini sınırlandırmalıdır. Doymuş yağlar özellikle hayvansal proteinlerde, işlenmiş et ürünlerinde, sosislerde ve salam gibi besinlerde bulunur. Şeker hastaları özellikle kan şekerini hızlı yükselten besinleri tükenmekten kaçınmalıdır.
Kan şekeri düşürmenin en hızlı yolu insülin almaktır. Ayrıca fiziksel aktivite hem kısa vadede hem de uzun vadede kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Hareket ettiğinizde, hücreleriniz enerji olarak kullanılmak üzere kandan glikoz alır ve böylece kan şekerini düşürür.
Tip 1 diyabet hastalarında pankreas artık insülin salgılayamaz. Bu yüzden hekimleri tarafından beslenmelerine uygun şekilde insülin dozları belirlenir. Düşük glisemik yüke sahip yiyecekler Tip 1 diyabetli kişiler için daha iyi seçimlerdir. Ayrıca Tip 1 diyabetli kişiler için yemek zamanlaması çok önemlidir. Yemekler insülin dozlarıyla uyumlu olmalıdır. Öğün atlamak veya geç yemek yemek hipoglisemi riskini artıracaktır.
Tip 2 diyabet hastaları vücudunuzun ihtiyaç duyduğu lif, vitamin ve mineralleri sağlamaya yardımcı olabilecek, yoğun besleyici gıdalar açısından zengin bir beslenme planı uygulamalıdır. Lif içeren besinleri yemek, kan şekeri yönetimini artırabilir ve aç olmadığınızda yemek yemeyi önlemeye yardımcı olmak için daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Tip 2 diyabet hastaları beslenmelerinde sebzeler, yağlı tohumlular, protein açısından zengin besinlere ve kompleks karbonhidratlara yer vermelidir.