Vegan diyeti etik, çevresel veya sağlık nedenleriyle sıkça tercih ediliyor. Bu diyet türü, kan şekeri kontrolü ve kalp sağlığı dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlar. Eğer kilo verme hedefiniz varsa buna da uygundur. Ancak vegan diyet sadece bitkisel besinlere dayalı bir diyet olduğu için besin eksikliği riskinizi artırabilmektedir. Vegan beslenmede özellikle B12, kalsiyum, demir, protein ve D vitamini eksikliği karşımıza çıkmaktadır. Bu diyeti uygulamak isteyen kişilerin uzman diyetisyen desteği almaları yetersiz beslenmenin önüne geçer. Sağlıklı ve dengeli vegan diyeti nasıl yapacakları konusunda destek almalarını sağlar.
Vegan diyeti hem et hem de deniz ürünlerini içermez. Ayrıca hayvansal kaynaklı diğer tüm besinlerde bu diyette yer almaz. Bu nedenle veganlar etten kaçınmanın yanı sıra süt ürünleri, yumurta ve baldan uzak durur. Ek olarak peynir altı suyu veya jelatin gibi hayvansal yan ürünleri de tüketilme. Çok çeşitli vegan besin seçenekleri vardır. İşte bunlar:
Ayrıca bazı ürünlerin vegan versiyonları da üretilmektedir. Sizler vegan diyet uyguluyorsanız bu alternatiflerden yararlanabilirsiniz. Vegan diyeti ister hayat boyu uygulayın ister sadece birkaç hafta deneyin, tatmin edici yiyeceklerden mahrum kalmayacaksınız.
Vegan beslenmenin farklı çeşitleri vardır. En yaygın olanları şunlardır:
Organik Vegan Beslenme: Bu diyet, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi çok çeşitli besinleri içerir.
Çiğ Vegan Beslenme: Bu diyet, 48°C'nin altındaki sıcaklıklarda pişirilen çiğ meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar veya bitkisel gıdalara dayanır.
80/10/10 Diyeti: Bu diyette fındık ve avokado gibi yağ açısından zengin bitkileri sınırlanır. Sadece meyveler ve sebzelere dayanır.
Nişastaya Dayalı Vegan Beslenme: Yüksek karbonhidratlı bir vegan diyetidir. Ancak meyve yerine patates, pirinç ve mısır gibi pişmiş nişastalara tüketilir.
Gelişim Diyeti: Çiğ vegan diyet çeşididir. Ancak minimum düzeyde pişirilmiş bitki bazlı yiyecekleri içerir.
Abur Cubur Vegan Beslenme: Büyük ölçüde patates kızartmasına, vegan tatlılarına ve diğer ağır işlenmiş vegan yiyeceklere dayanır. Organik bitkisel gıdalardan yoksun bir vegan diyetidir.
Vegan diyetinin çeşitli varyasyonları olmasına rağmen, çoğu bilimsel araştırma, farklı vegan diyetleri arasında nadiren ayrım yapmaktadır. Sonuç olarak, bu makaledeki bilgiler bir bütün olarak vegan diyetleri ile ilgilidir.
Bu diyet etik, çevresel veya sağlık nedenleriyle sıkça tercih edildiği için faydaları da sorgulanmaktadır. Doğru şekilde ve bir uzman eşliğinde yapıldığı takdirde kilo kontrolü ve sağlıklı yaşam noktasında faydalı olacaktır.
Sağlıklı kemik ve dişleri korumak için kalsiyum gereklidir. Vegan olmayanlar kalsiyumlarının çoğunu süt gıdalarından (süt, peynir ve yoğurt) alırlar, ancak veganlar onu diğer gıdalardan alabilirler. Vegan diyette iyi kalsiyum kaynakları şunları içerir:
Vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemek için D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu besinler kemiklerin, dişlerin ve kasların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demir vücut tarafından etten alınan demire göre daha az emilse de vegan bir diyet demir açısından yüksek olabilir. Veganlar için iyi demir kaynakları şunlardır:
Vücudun sağlıklı kan ve sağlıklı bir sinir sistemini korumak için B12 vitaminine ihtiyacı vardır.Birçok insan et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan B12 vitamini alır. Vegan diyette kaynaklar sınırlıdır ve bir B12 vitamini takviyesi gerekebilmektedir. Veganlar için B12 vitamini kaynakları şunları içerir:
Özellikle yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir diyetin parçası olarak yenildiğinde sağlıklı bir kalbin korunmasına ve kalp hastalığı riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.Bitkisel omega-3 yağ asiti kaynakları olan besinleri tüketerek dengeli bir beslenmenin sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Vegan diyeti, vejetaryen diyetin bir alt çeşididir. Vejetaryen diyette birkaç noktada ayrılmaktadır. Bunların en büyüğü vegan diyetin büyük oranda tüm hayvansal kaynakları reddetmesidir. Vejetaryen diyette bal ve süt gibi gıdalar tüketilirken vegan diyette bu gıdalar da tercih dışı bırakılmaktadır.
Vegan diyet sadece bitkisel besinlere dayalı bir diyet olduğu için besin eksikliği riskinizi artırabilmektedir. Vegan beslenmede özellikle B12, kalsiyum, demir, protein ve D vitamini eksikliği karşımıza çıkmaktadır. Bu diyeti uygulamak isteyen kişilerin uzman desteği almaları yetersiz beslenmenin önüne geçer.
Diyet sürecinde danışanlarımdan bazıları vegan diyeti uygulamayı seçiyor. Vegan danışanlarıma özellikle protein, vitamin ve mineraller konusunda eksiklik yaşamamaları adına önerilerde bulunuyorum. Vegan diyete uygun olan nişastalı, yağ, tuz veya şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekleri tüketimi konusunda porsiyon sınırlamaları yapıyorum. Böylelikle danışanlarım ideal ağırlıklarına ulaşıyor. Beslenmede denge ve çeşitliliği sağlamak oldukça önemli. Bu yüzden vegan diyetinizde sağlıklı tercihler yapmalısınız.
Vegan Diyeti yapmak istiyorsanız kesinlikle bir uzman eşliğinde yapmalısınız. Yüz yüze diyet ve online diyet çeşitleri arasında yer alan bu diyeti birçok danışanıma uygulamaktayım. Yaptığımız günlük takiplerle çok güzel sonuçlara ulaşıyoruz. Siz de sağlıklı bir diyeti süreci yaşamak için benimle iletişime geçebilirsiniz. Ankara diyetisyen hizmeti alarak bu süreci ilerletmek istiyorsanız kliniğimi ziyaret edebilirsiniz. Randevu almak için tıklayın.
Eğer Ankara dışındaysanız ve online olarak bu diyeti yapmak istiyorsanız ayrıntılı bilgi için online diyet sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
İletişim sayfasından ücretsiz ön görüşme için mesaj gönderebilirsiniz veya altta bulunan telefon ve whatsapp bağlantılarından direkt olarak iletişime geçebilirsiniz.
Hamilelikte vegan diyeti yaparken mikrobesin yönünden eksiklikler görülebilir. Bu sebepple mutlaka uzman eşliğinde yapılmalıdır.
Veganlar yüksek oranda bitkisel gıdalar tüketirler. Bunların arasında meyveler, sebzeler ve bakliyatlar bulunur.
Yukarıda bahsettiğimiz üzere birçok farklı vegan diyeti çeşidir bulunur. Her çeşitte farklı gıdalar yasaklanır. Ancak genel olarak hayvansal kökenli besinler tüketilmez diyebiliriz.
Her diyette olduğu gibi bu diyette de spor önemli bir yer tutar. Sağlıklı ve sürdürebilir bir yaşam için hangi diyeti yapıyorsak yapalım spor da yapmalıyız.