Uzman Diyetisyen Esra Aktan

Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme

Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme

Kalp Damar Hastalıkları nedir?

Kardiyovasküler hastalık kalbi veya kan damarlarını etkileyen durumlar için genel bir terimdir. Genellikle atardamarların içinde yağ birikintilerinin birikmesi (ateroskleroz) ve artan kan pıhtılaşması riski ile ilişkilidir. Ayrıca beyin, kalp, böbrekler ve gözler gibi organlardaki atardamarların hasar görmesiyle de ilişkilendirilir. Kalp damar hastalıkları (KDH) genellikle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülerek büyük ölçüde önlenebilmektedir. Koroner kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve damar sertliği gibi birçok kalp damar hastaları türü vardır.

Kalp Ve Damar Hastalıkları Neden Olur?

Kalp ve damar hastaları (KDH) dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 1. sıradadır. Küresel ölümlerin %30’unu oluşturur (İnme ve kalp krizi). Kalp damar hastalıkları neden olan birçok faktör vardır. Özellikle sağlıksız yaşam tarzı, sigara kullanımı, sağlıksız yeme alışkanlıkları, fiziksel hareketsizlik ve stres ile ilişkilidir.

Kalp Damar Hastalıkları Risk Faktörleri Nelerdir?

Kalp damar hastalıkları neden olan birçok risk faktörü vardır.  Özellikle değişebilen risk faktörleri ortadan kaldırılarak hastalığa karşı koruma ve gerileme sağlanır.

Değişmeyen risk etmenleri:

  • Yaş ( 50-60 yaşta risk yüksek )
  • Cinsiyet ( menapozda ve erkeklerde yüksek )
  • Kalıtım
  • Kişilik özellikleri

Değişebilen risk etmenleri:

  • Hipertansiyon
  • Hiperkolesterolemi
  • HDL kolesterolünün düşük olması ( 35 mg/dL )
  • LDL kolesterolünün yüksek olması(160mg/dL­)
  • Trigliseridin yüksek olması ( 200-250 mg/dL)
  • Diyabet
  • Hareketsiz yaşam
  • Sigara
  • Alkol tüketiminin fazla olması
  • Obezite
  • Stres

kalp ve damar hastalıklarında beslenme

Kalp Damar Hastalıkları Beslenme Tipleri Nelerdir?

Kalp damar hastalıklarında kişiye bağlı olarak farklı beslenme tipleri uygulanabilir. Az yağlı diyetler kalp ve damar hastalıkları önlemede fayda sağlar. Bu beslenme tipinde özellikle  daha az yağlı bir diyette toplam yağ tüketimine, doymuş yağ ve trans yağ tüketimi sınırlanır.  Bir diğer beslenme tipi olan akdeniz diyet düşük koroner kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Genel olarak akdeniz diyeti, tam tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, meyveler, sebzeler, baklagiller, balık ve sızma zeytinyağı içerir. Ayrıca orta miktarda kümes hayvanları, yumurta, az yağlı süt ürünleri ve kırmızı şarap tüketilebileceğini vurgular. Hipertansiyonu Durdurmak için Diyet Yaklaşımı (DASH) diyeti de beslenme yoluyla kan basıncını ve dolayısıyla kalp damar riskini azaltmaktadır. Akdeniz diyeti gibi, DASH diyeti de katı bir yemek listesi gerektirmez.Bunun yerine, tam tahıllara, meyvelere, sebzelere, az yağlı süt ürünlerine ve yağsız etlere odaklanarak kalori ihtiyaçlarınıza göre belirli miktarlarda yiyecek grupları önerirken kırmızı et, rafine tahıl ve ilave şekerleri sınırlandırır.

Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme Önerileri

Beslenme kalp hastalığı riskinizi etkiler. Bu yüzden beslenme tarzınız, kullanıdığınız besin hazırlama ve pişirme yöntemleri önemlidir. Diyet tarzı kolesterol ve kan yağlarını etkileyen faktörlerdir. Yeterli ve dengeli bir beslenme ile kalp damar hastalıklarından korunma sağlanır. İşte beslenmenizde değiştirmeniz gereken özellikler:

  1. Porsiyon miktarına dikkat edin.

Ne yediğiniz kadar ne kadar yediğiniz de önemlidir. Fazla besin tüketimi kilo artışına ve dolayısı ile kalp damar hastalık riskinde artışa neden olabilir.

  1. Daha fazla sebze ve meyve tüketin.

Sebze ve meyveler iyi vitamin ve mineral kaynaklarıdır.  Kalorileri düşüktür ve diyet lifi bakımından zengindir.  Kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek maddeler içerir. Özellikle mevsiminde sebze ve meyve tüketimine önem verin.

  1. Tam tahılları seçin.

Tam tahıllar, kan basıncını ve kalp sağlığını düzenlemede rol oynayan iyi lif ve diğer besin kaynaklarıdır. 

  1. Sağlıksız yağları sınırlayın. Doymuş ve trans yağların tüketimini sınırlayın. Bu sınırlama kan kolesterolünüzü düşürmek ve koroner arter hastalığı riskinizi azaltmak için önemli bir adımdır. Bunun için besin etiketi okuyun. Pişirirken ve servis yaparken daha az tereyağı, margarin ve katı yağ kullanın. Yağ kullandığınızda, zeytinyağı gibi tekli doymamış yağları seçin. Bazı balıklarda, avokadolarda, kabuklu yemişlerde ve tohumlarda bulunan çoklu doymamış yağlar da kalp-sağlıklı bir diyet için iyi seçimlerdir. Doymuş yağ yerine kullanıldığında, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar toplam kan kolesterolünüzü düşürmeye yardımcıdır.
  2. Diyeti lifini artırın.  
  3. Az yağlı protein kaynaklarını tüketin. Yağsız et, kümes hayvanları ve balık, az yağlı süt ürünleri ve yumurtalar en iyi protein kaynaklarından bazılarıdır. 
  4. Balık, yüksek yağlı etlere iyi bir alternatiftir. Bazı balık türleri, trigliserit adı verilen kan yağlarını azaltabilen omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Somon, uskumru ve ringa balığı gibi soğuk su balıklarında en yüksek miktarda omega-3 yağ asidi bulacaksınız. Diğer kaynaklar keten tohumu, ceviz, soya fasulyesi ve kanola yağıdır.
  5. Baklagiller az yağlı protein kaynaklarıdır ve kolesterol içermezler. Hayvansal protein yerine bitkisel proteinleri sıkça tercih edin. Böylece lif alımınız da artıracaktır.
  6. Tuzu (sodyum) sınırlayın.

Çok fazla tuz yemek, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan yüksek tansiyona neden olabilir. Tuzu (sodyum) sınırlamak, kalp-sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Sofrada veya yemek pişirirken yemeğe eklediğiniz tuz miktarını azaltınız. Konserve veya işlenmiş besinlerdeki sodyum miktarına dikkat edilmektedir.

  1. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, haşlama veya buğulama gibi  yöntemleri kullanmalısınız.

Online Diyetisyen ile Kalp Damar Hastalıkları Diyeti

Kalp damar hastalıklarında yaşam tarzı değişiklikleri önemlidir. İdeal ağırlığınızı korumalısınız. Fiziksel olarak aktif olmak ve sağlıklı bir diyet uygulamak fayda sağlar.  Doğru beslenme içeriği ve pişirme yöntemi ile kalp damar hastaları riskini engellemede çok kıymetlidir. Online diyet ile kalp hastalıklarında beslenme danışmanlığında, yüksek tansiyon, yükselmiş kan yağları, yüksek kolesterol düzeylerinin düzeltilmesini hedefliyorum. Ayrıca hastalık riskinin önlenmesi konusunda da destek sağlıyorum. Siz de size özel diyet programı ile sağlıklı bir diyet süreci geçirmek istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

Kalp Damar Hastalıkları Diyeti yapmak istiyorum. Ne Yapmalıyım?

Bu diyet sağlığınızla doğrudan ilişkili olduğu için sizin uygulamanız kadar diyetin sağlıklı olması da önem arz ediyor. Bu noktada kalp damar hastalıkları diyeti yapmak istiyorsanız bunu mutlaka bir uzman diyetisyen ile yapmalısınız. Yüz yüze diyet ve online diyet ile size özel programı birlikte hazırlıyoruz. Yaptığımız günlük takiplerle en ideal sonuçlara ulaşıyoruz. Siz de mevcut sağlığınızı çok daha iyi hale getirmek için benimle iletişime geçebilirsiniz. Ankara diyetisyen hizmeti alarak bu süreci ilerletmek istiyorsanız kliniğimi ziyaret edebilirsiniz. Randevu almak için tıklayın.

Eğer Ankara’da değilseniz ve bu diyeti online yapmak isterseniz ayrıntılı bilgi için online diyet sayfamı ziyaret edebilirsiniz.

İletişim sayfasından ücretsiz ön görüşme için mesaj gönderebilirsiniz veya altta bulunan telefon ve whatsapp bağlantılarından direkt olarak iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kalp Damar Hastalıkları Diyeti Kimler İçin Risklidir?

    Kalp damar hastalıkları diyeti bireysel hassasiyetler göz önünde bulundurularak planlanırsa, kalp damar sağlığını korumada oldukça fayda sağlar. Ancak bu diyette tuz ve diğer bazı mineraller bakımından eksiklikler ile karşılaşılabilir. Bu konuda riskli grubun takip edilmesi önemlidir. Ayrıca bazı hastalık ve sendromlarda kalp ve damar hastalıkları diyetinde yer alan besinler olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu yüzden kalp damar hastaları diyetinin kontrolünün diyetisyen eşliği ile olması çok önemlidir.

  • Kalp ve Damar Hastalarının Yememesi Gereken Besinler Nelerdir?

    Kalp damar hastalıkları diyetinde yüksek yağ içeriğine sahip besinler sınırlandırılmalıdır. Özellikle kızartılan besinlerden uzak durulmalıdır. Ek olarak tüketim porsiyonları da bu diyette çok önemlidir. İşlenmiş et ürünleri, hamur işleri, paketli ürünler, fast food ve hazır gıdalardan uzak durulması tavsiye edilmektedir.

  • Kalp Damar Hastalıkları Diyeti Kimler Yapabilir?

    Kalp damar hastalıkları diyeti yüksek tansiyonu yönetmeye, kan kolesterol seviyelerini düşürmeye veya kalp hastalığı riskini azaltmada etkilidir. Bu durumlardan muzdarip kişiler bu diyeti yapabilir.

  • Kalbe İyi Gelen Besinler Nelerdir?

    Kalp sağlığı için yeterli sebze ve meyve tüketilmelidir. Yağlı tohumlular da kan basıncını düşürmede oldukça etkilidir. Kalp sağlığına iyi gelen besinlerden biri de içeriğinde omega 3 yağ asidi bulunduran balıktır. Lif açısından oldukça zengin besinlerden biri olan yulaf da hem tokluk sağlar hem de kolesterolü dengeler. Kalp sağlığı için potasyum içerikli besinler oldukça önemlidir. Muz, biber, patates ve yoğurt potasyum açısından en zengin olan besinler kalp dostudur.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın