Esra Aktan ile Online Diyet

Çikolata Bağımlılık Yapar Mı?

Çikolata Bağımlılık Yapar Mı?
  • 21 October 2022

Çikolata Bağımlılık Yapar Mı?

Çikolata en popüler şekerleme türüdür. Çikolatayı “mutluluk hormonu” olarak günlük tüketmek bazı insanlar için neredeyse bir alışkanlık haline geldi. Bağımlılık genellikle uyuşturucu veya alkolle ilişkilidir. Ancak çikolata da benzer zihinsel ve psikolojik tepkileri tetikleyebilir.

Bilimsel araştırmalara göre kadınların yaklaşık %40’ı ve erkeklerin %15’i çikolataya bağımlılığı andıran doyumsuz bir bağımlılık yaşıyor. Peki çikolatayı bağımlılık yapan nedir? Teorilere göre, narkotik etkisi olan şeker suçludur. Araştırmalar, birçok hayvanın yanı sıra insanların da doğuştan tatlı sevgisine sahip olduğunu göstermektedir. Tatlı bir lezzet, yüksek bir enerjisi içeriğinin ve dolayısıyla kalorisi fazla bir diyetin habercisidir Beyinde ilaçlara benzer bir etkiye sahip olan kafein, feniletilamin ve anandamid şeklindedir. Ancak, spesifik maruz kalma yönteminden bağımsız olarak, uyuşturucu bağımlılığını anımsatan doyumsuz bir çikolata bağımlılığının nesnel olarak var olduğunu kendiniz anlamanız gerekir.

Çikolata Neden Bağımlılık Yapar?

Tüm bilim adamları çikolataya gerçek bir bağımlılığın varlığını kabul etmiyor. Bağımlılığın; sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığında olduğu gibi psikolojik nedenlerle baş edilmesi zordur. Ancak fizyolojik nedenleri olmayan bir alışkanlık olduğuna inanılmaktadır.

Her iki durumda da, çikolata bağımlılığı birçok insan için bir sorundur.  Bağımlılığa direnmek kolay değildir.  Narkologlar, bağımlılıkta bir şeyi kullanmak için kontrolsüz ve tutkulu bir arzu olduğunu söylüyorlar. Bağımlılığa durumunda bu çikolatanın da kontrolsüz bir şekilde tüketilmesi söz konusudur. 

Uzmanlara göre, çikolatayı gören bir bağım kendini belli etmektedir. Çikolatanın yokluğunda kaygı ve ruh hali bozulur ve sadece bu durumu değiştirilmektedir. Bağımlı kişi için bu nefis yiyecek neşelenmenin ve bekleme süresini geçirmenin en iyi yoludur.

Bağımlılığın bir başka göstergesi de kişinin çikolataya olan özlemini veya çikolatayı yediğini saklamaya çalışmasıdır. Utanma duyguları da yaygındır. Bunların hepsi, kurtulmaya değer bir bağımlılığın işaretleridir.

Çikolata da dahil olmak üzere herhangi bir şeye bağımlılık yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Narkologlara göre bağımlılık, insanı her zaman mutsuz hissettirir ve bir arzu nesnesinin yokluğunda panik ortaya çıkmaktadır. Çikolata bağımlısı tüm sorunları, stresi, hoşnutsuzluğu, can sıkıntısını, kaygıyı, yalnızlığı çikolatayla yakalar.

çikolata bağımlılık yapar mı

Çikolata Bağımlılığı Nasıl Geçer?

Bir gıda ürünü olarak çikolatanın birtakım avantajları vardır. Ancak sınırsız miktarda tüketilemez. Bu durumda faydalı olmak yerine zararlı olmaya başlar. Çikolata, obezite, diyabet ve kalp hastalığına yol açan yağlar ve şekerler içerir. Beslenme uzmanları uyarıyor: Aşırı tüketim şiddetli baş ağrılarına neden olur. Metabolik problemler ve yüksek kan şekeri seviyeleri cilt problemlerine yol açar. Bağımlılık, çikolata yedikten bir saat sonra, sözde şeker krizinin ortaya çıkması ve bağımlı organizmanın enerjinin yenilenmesini gerektirmesi gerçeğinde de kendini gösterir. Bu kısır döngüden çıkmak kolay değil.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın