Esra Aktan ile Online Diyet

Suyun Faydaları Nelerdir?

Suyun Faydaları Nelerdir?
  • 26 October 2022

Suyun Faydaları Nelerdir?

Suyun faydaları yüzyıllardır merak edilen ve sürekli araştırılan bir konudur. Hayati fonskiyonlar için vazgeçilmez bir unsur olan su beslenme ve egzersiz başta olmak üzere birçok faaliyetin temel taşıdır. Ek olarak online diyet sürecinde en dikkat ettiğimiz konulardan biri de su tüketimi. Bu sebeple bugün size suya dair merak edilenleri açıklayacağım.

Su Nedir?

Su, iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan (H2O) oluşan bir maddedir ve katı halde buz, gaz halinde su buharı ve sıvı halde su olarak bulunur. Ayrıca suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri ekosistemlerin hayatta kalması için çok önemlidir. Su, gezegende en bol bulunan ve atmosferde sıvı, katı ve gaz halinde bulunabilen tek maddedir. Dünyadaki suyun %97’si okyanusta bulunan su, geri kalanı ise tatlı sudur.

Suyun Faydaları Nelerdir?

Suyun faydaları neredeyse tüm vücut fonskiyonlarında mevcuttur:

1.Eklemlerin hareketine yardımcı olur
Eklemlerde ve omurganın disklerinde bulunan kıkırdak, yaklaşık yüzde 80 su içerir. Bunun yanında uzun süreli dehidrasyon, eklemlerin şok emme yeteneğini azaltarak eklem ağrısına neden olur.

2.Tükürük ve mukus oluşturur
Tükürük, yemeğimizi sindirmemize yardımcı olur ve ağzı, burnu ve gözleri nemli tutar. Bu, sürtünmeyi ve hasarı önler. Su içmek aynı zamanda ağzı temiz tutar. Tatlandırılmış içecekler yerine tüketilmesi diş çürümelerini de azaltır.

3.Vücuda oksijen sağlar
Suyun faydaları arasında en önemlilerinden biridir. Kan yüzde 90’dan fazla su içerir ve vücudun farklı bölgelerine oksijen taşır.

4.Cilt sağlığını ve güzelliğini artırır
Dehidrasyon ile cilt, cilt bozukluklarına ve erken kırışmaya karşı daha savunmasız hale gelir.

5.Beyni, omuriliği ve diğer hassas dokuları korur
Dehidrasyon beyin yapısını ve işlevini etkiler. Ayrıca hormonların ve nörotransmitterlerin üretiminde yer alır. Uzun süreli dehidrasyon, beyin fonksiyonları ile ilgili sorunlara yol açar.

6.Vücut ısısını düzenler
Cildin orta katmanlarında depolanan su, vücut ısındığında ter olarak cilt yüzeyine gelir. Buharlaştıkça vücudu soğutur. Sonuç olarak vücutta çok fazla su olması, egzersiz sırasında ısı stresi meydana gelirse fiziksel gerginliği azaltır.

7. Sindirim sisteminde rol oynar
Bağırsakların düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Dehidrasyon sindirim sorunlarına ve kabızlığa neden olur. Ayrıca mide ekşimesi ve mide ülseri riskini artırır.

8.Vücut atıklarını temizler
Terleme, idrar ve dışkının dışarı atılması süreçlerinde suya ihtiyaç vardır.

9.Tansiyonun korunmasına yardımcı olur
Su eksikliği kanın kalınlaşmasına ve kan basıncının artmasına neden olur.

10.Solunum yollarını destekler
Suyun faydaları arasında solunuma olan desteği de bulunur. Vücudumuz susuz kaldığında, su kaybını en aza indirmek için hava yollarını kısıtlar. Bunun sonucunda astım ve alerjiler daha da kötüleşir.

11.Mineralleri ve besinleri erişilebilir kılar
Bu maddeler suda çözülür, bu da vücudun farklı bölgelerine ulaşmalarını mümkün kılar.

12.Böbrek hasarını önler
Böbrekler vücuttaki sıvıyı düzenler. Yetersiz su böbrek taşlarına ve diğer sorunlara yol açar.

13.Egzersiz sırasında performansı artırır
Egzersiz sırasında dehidrasyon performansı engeller.

14.Kilo kaybı
Su, şekerli meyve suları ve gazlı içecekler yerine tüketilirse kilo vermeye de yardımcı olur. Yemeklerden önce su içmek tokluk hissi yaratarak aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olur.

15.Akşamdan kalma olasılığını azaltır
Alkollü içeceklerle dönüşümlü olarak su tüketmek aşırı alkol tüketimini önlemeye yardımcı olur.

suyun faydalari

Günlük Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Her gün solunumunuz, terlemeniz, idrarınız ve bağırsak hareketlerinizle su kaybedersiniz. Yani vücudunuzun düzgün çalışması için su içeren içecekler ve yiyecekler tüketerek su kaynağını yenilemeniz gerekir. Genel olarak kabul görmüş günlük ortalama tüketim şu şekildedir:

  • Erkekler için günde yaklaşık 3,7 litre
  • Kadınlar için günde yaklaşık 2,7 litre

Bu öneriler sudan, diğer içeceklerden ve yiyeceklerden gelen sıvıları kapsar. Günlük sıvı alımının yaklaşık %20’si genellikle yiyeceklerden, kalanı ise içeceklerden gelir. Toplam sıvı alımınızı birkaç faktöre göre değiştirmeniz gerekir:

Egzersiz: Sizi terleten herhangi bir aktivite yaparsanız, sıvı kaybını kapatmak için fazladan su içmeniz gerekir. Antrenman öncesi, sırası ve sonrasında su içmek önemlidir.
İklim: Sıcak veya nemli hava sizi terletebilir ve ek sıvı gerektirir. Yüksek rakımdadehidrasyon meydana gelir.
Genel Sağlık: Ateşiniz, kusmanız veya ishaliniz olduğunda vücudunuz sıvı kaybeder ve daha fazla su içmeniz gerekir.
Hamilelik ve Emzirme: Hamileyseniz veya emziriyorsanız, susuz kalmamak için ek sıvılara ihtiyacınız olur.

Çok Su İçmek Zararlı Mı?

Sağlıklı ve düzgün beslenen kişiler için çok fazla su içmek nadiren sorun olur. Sporcular bazen uzun veya yoğun egzersiz sırasında dehidrasyonu önlemek için çok fazla su içer. Çok fazla su içtiğinizde böbrekleriniz fazla suyu atamaz. Kanınızın sodyum içeriği seyreltilir. Buna hiponatremi denir ve hayatı tehdit edici olabilir ancak çok ekstrem durumlarda meydana gelir.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın