Esra Aktan ile Online Diyet

Bahar Alerjisinde Beslenme Tavsiyeleri

Bahar Alerjisinde Beslenme Tavsiyeleri
  • 26 October 2022

Bahar Alerjisinde Beslenme Tavsiyeleri

Bahar bazıları için mutluluk, canlılık ve enerji anlamına geliyor. Ancak bazı kişiler için ise alerji, baş ağrısı ve yorgunluğa neden oluyor. Bahar mevsimi alerjik kişileri olumsuz yönde etkiliyor ve bahar alerjisi sorunu ortaya çıkıyor.  Bu etkileri azaltmanın en önemli yollarından biri de beslenmeyi düzenlemek!

Bahar Alerjisi Nedir?

Öncelikle bahar alerjisi, bahar aylarında polenler ve partiküllerin artışı sonucunda görülür. Etkilenen kişilerde burun tıkanıklığı, hapşırma, burunda kaşıntı, gözlerde kızarıklık, boğaz tıkanıklığı, kulaklarda kaşıntı, yorgunluk ve uyku bozuklukları gibi belirtilere rastlanır.

Bahar alerjisi, güçlü bir bağışıklık sisteminiz varsa daha kolay atlatılabileceğiniz bir alerjidir. Yani bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmek ve sağlıklı beslenmek bahar alerjisinden korunmak ve alerji semptomları baskılamak adına atılacak en önemli adımlardan birisidir. Bu yüzden bağışıklığı güçlendirecek besinleri beslenmenize eklemelisiniz ve bağışıklığa zarar veren besinlerden uzak durmalısınız.

Bahar Alerjisinde Beslenme

  • Antioksidan, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Antioksidan kaynağı olan meyve ve sebzeleri mevsiminde sıkça tüketin. 
  • Protein kaynağı olan yumurta, tavuk, kırmızı et gibi besinlere beslenmenizde yeterinde yer verin. 
  • İşlem görmüş besinler, şeker ve kızartılmış yiyecekler alerji semptomlarını tetikler. Bu besinleri diyetinizde bulundurmayın.
  • Günlük su tüketiminize dikkat edin. Su, vücuttan toksinlerin atımına yardımcıdır.
  • Antioksidan etkili C vitamini bağışıklığı destekler. Çilek, portakal, limon, greyfurt, maydanoz, ıspanak, brokoli, yeşil biber, ananas, yaban mersini gibi C vitamininden zengin besinleri tüketin.
  • Ananas iltihap önleyici, kan sulandırıcı ve antioksidan özelliği olan bir meyvedir.  Ayrıca C vitamininden zengindir. Ananasın içerisindeki bromelain alerjik semptomların rahatlatılmasına yardımcıdır.
  • Omega-3 anti-inflamatuar özelliği ile alerji semptomlarına iyi gelir. Hayvansal Omega-3 kaynaklarının yanı sıra bitkisel Omega-3 kaynaklarından keten tohumu, ceviz, kabak tüketime beslenmenizde yer verin.
  • Zerdeçal, içerdiği kurkumin sayesinde anti-inflamatuar özelliktedir ve bağışıklık sistemini destekler. Bahar alerji semptomlarını azaltıcı bir etkisi vardır. Özellikle zerdeçalı yemeklere ekleyin.
  • Bahar alerjisine karşı sağlıklı yağları tüketin. E vitamini bakımından zengin besinleri tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir, alerji belirtilerini önler ve yorgunluğu giderir. Avokado, fındık, ceviz, badem, fıstık, hindistan cevizi E vitamininden zengin kaynaklardır.
  • Çörek otu yağı tüketmek bahar alerjisi semptomların sakinleştirilmesinde yardımcıdır.
  • Bağırsak sağlığınıza dikkat edin. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası, bahar alerjilerini önler. Bu yüzden probiyotik ve prebiyotik besinleri tüketin.
  • A vitamini öncüsü olan betakaroten ve A vitamini içeren besinler bağışıklığı güçlendirir. Bundan dolayı sarı, turuncu renkli meyveler ve yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda tüketin.
  • Anti-inflamatuar ve antioksidan özellikte olan propolis bağışıklık sistemini destekler. Özellikle mevsim geçişlerinde tüketin.

Bahar alerjisinde beslenme önerilerinin yanı sıra yeterli uyku ve egzersizi de ihmal etmeyin. Bunun yanında, tüm önerilere dikkat etmenize rağmen hala yoğun bir şekilde alerjik semptomlar yaşıyorsanız doktor kontrolünde ilaç tedavisini almanız gerekebilir. Mutlaka bir hekime danışın.

bahar alerjisinde beslenme

Bahar Alerjisi ve Diyet

Bahar alerjisinde beslenme konusunda merak ettiklerinizi benimle iletişime geçerek hemen sorabilirsiniz. Online diyet programları sayfamı ziyaret ederek danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın