Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra ölüme yol açan ikinci kanser çeşididir. Çağımızın başta gelen sağlık sorunu kanserdir. Sağlık alanındaki gelişmeler ve erken tanı yöntemleri kanser tedavisinde büyük bir yol kat edilmesini sağlamıştır. Ancak kanser hastalığının kesin tedavisi henüz yoktur ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir. İnsan vücudunda sayısız doku ve hücre bulunur. Her hücredeki kanserleşme kendi içinde değerlendirilir.
Hücre büyümesini düzenleyen genlerin mutasyona uğraması kansere neden olur. Mutasyonlar, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine nedendir. Meme kanseri, meme hücrelerinde gelişen kanserdir. Meme kanseri, meme lobüllerini veya kanallarını kaplayan hücrelerin anormal büyümesidir. Bu hücreler kontrolsüz bir şekilde büyür ve vücudun diğer bölgelerine yayılma potansiyeline sahiptir. Kanser lenf düğümlerine girdiğinde, vücudun diğer bölgelerine geçmek için bir yola erişimi olur. Bu kanser türü hem erkek hem de kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde nadirdir. Hormonlar, yaşam tarzı ve çevresel faktörleri kanser riskini artırır. Ancak risk faktörlerine sahip olmayan kişilerde de kanser gelişir. Çünkü meme kanserine birçok faktör karmaşık bir şekilde neden olur.
Kanser erken evresinde belirti göstermeyebilir. Çoğu durumda, tümör hissedilemeyecek kadar küçük olabilir. Ancak yine de kapsamlı muayene bir anormallik görülür. Bir tümör hissedilebiliyorsa, ilk işaret genellikle memede daha önce olmayan yeni bir yumrudur. Ancak, tüm topaklar kanser değildir. Her meme kanseri birbirinden farklı semptomlara sahiptir. Bu semptomların çoğu benzerdir. Ancak bazıları farklıdır. Kanser tarama mamografisi veya doktor tarafından yapılan fizik muayene sırasında net tanı konur. En yaygın meme kanserlerinin belirtileri şunlardır:
Bu belirtilerden birine olmanız meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Örneğin, göğsünüzdeki hissettiğiniz kitle iyi huylu bir kistten olabilir. Yine de bu belirtilerden biri sizde varsa mutlaka muayene ve test için doktorunuzla iletişime geçin. Ayrıca kanser diğer organlara metastaz yapmışsa farklı şikayetler ortaya çıkar. Örneğin kanser beyne sıçramışsa bulantı, baş dönmesi, bulanık görme gibi durumlar gelişir.
Erkeklerde ve kadınlarda meme kanseri riskini yaşam tarzına bağlı değişir.
Kanser hastalarında erken dönemde semptomlar görülmeyebilir. Özellikle erken teşhis için kişinin bu konuda bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Çünkü meme kanserinde erken evrede tanı tedavinin başarılı olmasını ve hayatta kalma şansını arttırır. Evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri erken tanıda önemlidir. Kanser belirtilerinde meme kanserinden mi yoksa iyi huylu bir meme rahatsızlığından mı kaynaklandığını belirlemek için doktorunuz meme muayenesine ek olarak kapsamlı bir fizik muayene yapar. Çünkü belirtilerin nedenini anlamak için daha fazla tanı testi gereklidir. Teşhis için birçok test mevcuttur.
Görüntüleme testidir. 40 yaş üstü kadınların 2 yılda bir mamografi tetkiklerini yapılmalıdır. Ayrıca doktorunuz tümör veya şüpheli noktanız olduğundan şüphelenirse mamografi de isteyecektir. Ek olarak doktor atipik bir alan görülürse ek testler ister.
Ultrasonda göğsünüzdeki dokuların bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Ultrason tümör ile iyi huylu bir kist arasında ayrımı sağlar. Ayrıca MRI veya meme biyopsisi gibi testler de tespit için kullanılır. Meme dokunuzda herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde hemen doktora başvurunuz.
Mamogram veya ultrason gibi testlerin sonucunda meme biyopsisine ihtiyaç duyulabilir. Bu test sırasında şüpheli bölgeden bir doku örneği alınır. Birkaç çeşit meme biyopsisi vardır. Bu testlerin bazılarında doktorunuz doku örneğini almak için bir iğne kullanır. Diğerleri ile göğsünüzde bir kesi yaparlar ve ardından numuneyi çıkarırlar. Doktorunuz doku örneğini bir laboratuvara gönderecektir. Eğer örnek kanser için pozitif çıkar ise ne tür kansere sahip olduğunuzu belirlemek için daha fazla test yapılır.
Meme kanseri ne kadar ilerlediği ve tümörün ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak farklı evrelerde olur. Kanserin evresi ne tür bir tedaviye ihtiyacınız olacağını belirlemede büyük rol oynar. Meme kanseri tedavisinde kanserin boyutunu, evresi ve derecesi önemlidir. Kanserinizin derecesi, büyüme ve yayılma olasılığının ne kadar olduğunu açıklar. Meme kanseri için en yaygın tedavi cerrahidir. Ayrıca kemoterapi, hedefe yönelik tedavi, radyasyon veya hormon tedavisi gibi ek tedaviler vardır.
Kanserli dokuyu çıkarmak için çeşitli ameliyat türleri yapılır.
Lumpektomi: Kanser hücresi ve çevresindeki dokular ameliyatla çıkarır. Geri kalan alan bırakılır.
Mastektomi: Bu prosedürde, bir cerrah tüm memeyi çıkarır. Çift mastektomide her iki memeyi de çıkarırlar.
Sentinel düğüm biyopsisi: Tümörden drenaj alan birkaç lenf düğümünü ameliyat ile alınır. Bu lenf düğümleri test edilir.
Kontralateral profilaktik mastektomi: Bu ameliyatın amacı tekrar meme kanseri geliştirme riskinizi azaltmaktır. Bunun için sağlıklı memenizi çıkarılır.
Bu tedavisi kanser hücreleri hedefler. Kanser hücrelerini öldürmek için yüksek güçlü radyasyon ışınları kullanılır.
Kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan bir ilaç tedavisidir. Bazen tek başına kemoterapi uygulanır. Ancak genellikle diğer tedavilerle birlikte özellikle ameliyatla birlikte uygulanır. Bazı insanlar önce ameliyat olur. Ardından kemoterapi veya radyasyon gibi diğer tedaviler uygulanır. Buna adjuvan tedavi denir. Ayrıca önce kanseri küçültmek için kemoterapi uygulanır. Sonrasında cerrahi işlem uygulanır. Buna neoadjuvan tedavi denir.
Meme kanseri türü hormonlara duyarlı ise hormon tedavisine uygulanır. Östrojen ve progesteron hormonları tümörlerinin büyümesini uyarır. Hormon tedavisi, vücudunuzun bu hormonların üretimini bloke ederek veya kanser hücreleri üzerindeki hormon reseptörlerini bloke ederek çalışır. Bu tedavi kanserin büyümesini yavaşlatır.
Dengeli bir bir beslenme meme kanseri için olduğunda önemlidir. Doğru beslenme, vücudunuzun ağız yaraları, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi çok sayıda yan etkisi olabilen kanser tedavisinden iyileşmesine yardımcıdır. Kanser tanısı aldığınızda online diyetisyen desteği çok faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenme vücut dokusunu sağlıklı tutar. Kanser semptomlarını ve tedavinin yan etkilerini azaltır. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kanser hastaları için yaşam kalitesini artırmada beslenme çok önemlidir. Yeterince yemek yemekte zorluk çekiyorsanız, online diyet ile çözüm önerilerini öğrenebilirsiniz. Meme kanseri hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkiler. Özellikle iştahı da olumsuz etkiler. Ayrıca tedavi sürecinde meme kanseri olan hastanın sağlıklı kiloda olması oldukça önemlidir.