Esra Aktan ile Online Diyet

Emziren Anne Diyeti

Emziren Anne Diyeti
  • 26 October 2022

Emziren Anne Diyeti

Emziren anne diyeti bebeğimizin en sağlıklı besini sunabilmesi için hayati önem taşır. Anne sütü, yeterli nicel ve nitel beslenme sunarak bebeğin ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılar. Online diyetisyen hizmeti verirken özellikle dikkat ettiğim bir konudur.

Bileşim açısından anne sütü, yaşamın ilk aylarında yenidoğan için besin görevi görecek makro ve mikro besinlerin yeterli bileşimini içerir. Bu , emziren annenin diyetinin hem onun hem de bebeğin beslenme gereksinimleriyle başa çıkmak ve en iyi şekilde karşılamak için uyarlanmasını gerektirir. Emziren anne diyeti, sütün hacmi ve bileşimi ile onun ve bebeğin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.

Emziren Anne Diyetinin Sütün Bileşimine Etkisi

Süt üretimi bebeğin isteğine ve tüketim sıklığına göre olacaktır. Sütteki yağ asitlerinin miktarının, emziren annenin aldığı miktarın gerçek bir yansıması olduğu bilinmektedir. Aynı şey selenyum, iyot ve bazı B vitaminleri seviyeleri için de geçerlidir. Anne yetersiz beslenirse sütteki protein miktarı etkilenebilir. Diğer besin öğeleri sabit kalıyor ve diyetten bağımsız görünüyor.

Emziren Annenin Diyet Yapması Anne Sütünün Kalitesini Azaltır Mı?

Hızlı ağırlık kaybı ve düşük kalorili bir diyet anne sütünün miktarını ve kalitesini azaltır. Emziren anneler diyet yaparken anne sütü kalitesini korumak için yeterli ve dengeli bir diyet uygulamalıdır. Tüm besin ögelerinden uygun miktarda tüketmelidir. Ayrıca anne sütü için su tüketimi çok önemlidir. Gün içinde yeterli su tüketmek sütün miktarını ve kalitesini olumlu etkiler.

Emziren Annenin Diyetinde Makrobesinlerin Tavsiyesi

Enerji

Yaklaşık 100 ml süt üretmek için yaklaşık 85 kcal gereklidir, bu nedenle 640 kcal enerji alımı ile yaşamın ilk altı ayında sadece emzirmek mümkündür.

Proteinler

Altı aya kadar günde yaklaşık 15 g ek alım önerilir ve bundan sonra günde 12 g’a düşürülür.

Yağlar ve Karbonhidratlar

Sağlıklı bir yetişkinin dengeli ve normal beslenmesine dayalı olarak ekstra bir katkıya gerek yoktur.

Aşağıdaki tablo, vitaminler, mineraller ve eser elementler için gerekli ihtiyaçları şematik olarak göstermektedir:

Besinler RD
A Vitamini +400-500 ER      
D vitamini         +400 UL
E vitamini         +2-4 mg
C vitamini         +25-35mg
Niasin               +2-5 İÇ
B6 vitamini       +0.5-0.6 IN
folat                  +80-100mg
B12 vitamini    +0,5-0,6 µg
Magnezyum     +60 mg
Çinko               +4-5 mg
İyot                  + 30-50µg
Selenyum         +15-20 µg
Bakır                 +0,3mg

emziren anne diyeti nedir

Emziren Annenin Diyeti İçin Diyet Rehberi

  • Öğünlerde kalsiyum içeren besinlere yer verilmelidir. Süt, yoğurt ve peynir gibi besinler kalsiyum açısından zengindir.
  • Yeterli protein alımının anneler için önemli. Proteinler hem vücudun onarılmasında hem de bebeğin gelişimi için önemlidir. Bitkisel ve hayvansal protein kaynaklarını diyetinize ekleyin. Protein açısından zengin olan kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta  ve baklagiller tüketilmelidir .
  • Kurubaklagil yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve kabukları ayrılana kadar pişirilmelidir. Bu şekilde yapılmasına rağmen bebekte gaz şikayeti veya huzursuzluk varsa tüketimi azaltılabilir.
  • Basit karbonhidratlar yerine kompleks olanları tercih edin.
  • Hayvansal yağlardan ziyade bitkisel yağ tüketmek daha iyidir.
  • Vitamin mineral kaynağı olan sebze ve meyveleri yeterli miktarda tüketin.
  • Kısıtlayıcı diyetlerden veya kilo vermekten kaçının. 
  • Günlük 2,5 -3 litre sıvı alımını sağlayın. Emzirme döneminde sıvı ihtiyacı artar. Özellikle her emzirmeden sonra 1 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca günlük beslenmenize evde hazırlanmış komposto, ayran, maden suyu ekleyebilirsiniz.
  • Antibiyotikler; doğum kontrol hapları ve özellikle alkol ve tütün alırken özellikle dikkatli olun. Çünkü bunlar bebeğin sütüne geçebilir ve yenidoğanda zararlı etkilere neden olabilir.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın