Kilo verme sürecinizde istediğiniz kadar hızlı sonuç görmediğinizi mi düşünüyorsunuz? Aslında bu, sağlığınız için iyi bir şey olabilir. Çünkü hızlı kilo verme sonucu sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz. Ayrıca uzun sürede tekrar verdiğiniz kiloları tekrar alırsınız. Bu yüzden kilo vermek için yavaş ve istikrarlı olmak en iyisidir.
Hızlı kilo verme şişmanlıktan yakınan kişilerin en büyük isteğidir. Hızlı kilo verme için en sık uygulanan yöntemler ise düşük kalorili diyetler ve tek tip beslenme programlarıdır. Bu tarz beslenme düzenleri hızlı kilo verebilirsiniz ancak sağlığa zararlıdır.
Hızlı kilo kaybı vücutta çeşitli sorunlar yaratır. Olası ciddi riskler şunlardır:
Hızlı kilo vermenin diğer yan etkileri şunlardır:
Hızlı kilo vermenin tehlikeleri diyete harcanan zamanla artar. Protein içermeyen bir diyet yapmak özellikle risklidir.
Hızlı kilo vermek strese neden olur. Hormonal tepkiler bu durum ile değişir. İştah hormonları -leptin ve ghrelin- dengesini bozar ve yeme ataklarına neden olur. Hızlı kilo verme sürecinde uygulanan düşük kalorili diyetler ile metabolizma hızını yavaşlar. Vücut açlıktan korunmak amacıyla metabolik adaptasyon gösterir. Bu adaptasyon ile tekrar normal beslenmeye döndüğünüzde daha fazla kilo artışınız olur. Kısa sürede verdiğiniz kiloların tümünü alır hatta başlangıç kilonuzun da üstüne çıkabilirsiniz. Bu durumu YO-YO etkisi olarak adlandırıyoruz.
Düşük kalorili diyetler sonucunda vücut aç kalarak kas kaybeder. Organlar buna bağlı olarak fonksiyon kaybetmeye başlar. Bu durum özellikle kalp kasını kötü etkiler. Kas krizi riski oluşur.
Hızlı kilo vermek amacıyla uygulanan diyetler ile besin ögelerini eksik alırsınız. Bu durum kas kütlesi, su ve kemik yoğunluğunu kaybına neden olur. Yetersiz beslenmenin olumsuz sonuçlarını görmeye başlarsınız. Saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları, halsizlik, uyku hali bunlardan yalnızca birkaçıdır. Bunlara ek olarak hızlı kilo verme safra taşı, gut, kabızlık, ishal, üşüme, uyku problemleri ve mide bulantısı gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Vücutta sıvı dengesi birçok fonksiyonu etkiler. Çünkü yetersiz vitamin mineral alımına bağlı olarak sıvı dengesi değişir. Sodyum ve potasyum minerali vücutta sıvı dengesini ayarlar. Minerallerin yetersizliği sonucu deri altında sıvı (ödem) artmaya başlar. Kalsiyum eksikliği sonucu kemik kaybı olur.
Uzun süre düşük kalori ile beslenirseniz bu, strese neden olur ve böylelikle vücudunuz bu diyeti sürdüremez. Bir noktadan sonra bu diyetten çıkmak istersiniz. Çok ciddi açlık hissi yeme atakları ile sonuçlanır. Suçluluk ve mutsuzluk hissi oluşur. Anoreksiya nevroza ve bulimia nevroza riski oluşur. Sosyal hayatınızı da kötü etkilersiniz. Bunlar sizi mental olarak olumsuz etkiler.
Günlük olarak diyetinizde 250 kalorilik kısıtlama ve egzersizle 250 kalori harcama 500 kalorilik açık yaratacaktır. Bu haftalık 3500 kalorilik yani yarım kilogram kayıptır. Aylık kilo kaybınız bu şekilde 2 kg civarında olacaktır. Kilo vermede haftalık 1 kilogramı geçmemek en doğru olandır. Diyetin başlangıç döneminde su kaybıyla birlikte daha fazla olsa da devam eden süreçte bu şekilde ağırlık kaybı devam etmelidir. Kilo verme hedefinizde öncelik olarak sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi almalısınız. Sizde sağlıklı bir şekilde kalıcı kilo vermek istiyorsanız benimle iletişime geçin.