Kabızlık, bir kişinin rahatsız edici veya seyrek bağırsak hareketlerine sahip olduğu bir durumdur. Genel olarak, bir kişinin bağırsak hareketleri, genellikle haftada üç defadan az olmak üzere az miktarda sert, kuru dışkı ile sonuçlandığında kabızlık durumu kabul edilmektedir.
Kabızlık bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görüşür. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülmektedir. Özellikle yaşlı erişkinlerde ve hamilelerde daha yaygındır.
Bebeklerde kabızlık ve çocuklarda kabızlık yaygın görülen bir problemdir. Haftada iki ve daha az sayıda ağrılı ve seyrek bağırsak hareketleri görülmektedir. Ek gıdaya başlama, tuvalet eğitim dönemi, stres, anaokuluna/kreşe başlama süreçleri gibi faktör çocukluk döneminde kabızlığa sebep olabilmektedir.
Yetişkinler ve yaşlılarda kabızlık fekal impaksiyona (taşlaşmış dışkı) ve fekal inkontinansa(dışkı kaçırma) yol açar. Fekal impaksiyon, kolon veya rektumda sertleşmiş dışkı birikmesidir.
Kabızlık neden olur sorusunu yanıtladık peki nasıl geçer? Genellikle reçeteli tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden düzelir. Kabızlık nasıl geçer sorununun çözümü ise çoğu durumda, daha fazla egzersiz yapmak, daha fazla lif tüketmek ve daha fazla su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlanır. Laksatifler kısa vadede semptomları iyileştirebilmektedir. Ancak insanlar bunları dikkatli ve yalnızca gerektiğinde kullanmalıdır. Bunun nedeni, bazı müshillerin ciddi yan etkilere sahip olmasıdır. Bu tarz ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışın ve talimatları dikkatle uygulayın. Eğer bu durum devam ederse doktora gidin. Çünkü uzman doktor ayrıca altta yatan herhangi bir durumu da test eder ve çözüm yolu bulur. Ayrıca tedavi sürecinde bağırsak hareketlerinin, dışkı özelliklerinin, diyet ve diğer faktörlerin kaydını tutmak uygun bir tedavi bulmaya yardımcıdır.
Lif içeren besinler kabızlığa iyi gelir. Yaş ve cinsiyete bağlı olarak, yetişkinler günde 22 ile 34 gram lif almalıdır. Yeterli lif alımı kabızlığın giderilmesinde yardımcıdır. İyi lif kaynakları şunlardır:
Kabızlık nasıl giderilir veya nasıl hafifletilir konusunda yardımcı olmak için, çok az lif içeren veya hiç lif içermeyen yiyeceklerden kaçının.