Esra Aktan ile Online Diyet

Kanser Hastaları için Beslenme Tavsiyeleri

Kanser Hastaları için Beslenme Tavsiyeleri
  • 24 January 2023

Kanser Hastaları için Beslenme Tavsiyeleri

Kanser Tedavisinde Beslenme Neden Önemlidir?

Kanser, hastaların sıklıkla kilo vermesine ve hatta şiddetli vakalarda kaşeksi yaşamasına neden olan katabolik inflamatuvar bir hastalıktır. Kanserli hastalarda yetersiz beslenme, yaşam kalitesini ve terapötik yanıtı bozarak tedavide olumsuz etkilere neden olur. Yeterli beslenme kanser tedavisi sırasında ve tedavi sonrasında enerji seviyelerinin, kas kütlesinin ve sağlıklı bir kilonun korunması için önemlidir. Bu da tedavi toleransınızı artırır ve olumsuz tedavi yan etkileri riskini azaltır.

Kanser Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kanser tedavisi genellikle iştahınızı veya kilonuzu etkileyen ishal, mide bulantısı ve kusma, ağız yaraları ve tat alma şeklindeki değişiklikler gibi fiziksel yan etkilere neden olur. Bunlar yemek yemeyi ve içmeyi zorlaştırabilir.  Bu yan etkiler bireyler farklılık gösterir. Bu yüzden kanserli hastalar için sabit bir beslenme programı yoktur. Hastanın yeterli ve dengeli beslenmesini sağlanmalıdır. Beslenmede yan etkilere bağlı olarak değişiklik gösteren öneriler:

  • Her gün değişik renkte mevsimine uygun sebze ve meyveler tüketin.
  • Yeterli protein alımına dikkat edin. Et tüketmek istemiyorsanız balık, yumurta, peynir, fasulye, fındık, fındık ezmesi, tofu veya yüksek proteinli smoothieler ve shakeler ile protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Yeterli su tüketin. Suyun tadı iyi değilse, yiyeceklerde ve diğer içeceklerle daha fazla sıvı alın. Örneğin, çorba veya karpuz yiyin. Meyve çayları, süt, kefir, smoothielerle sıvı tüketiminizi artırabilirsiniz. Ayrıca sporcu içeceği de iyi bir seçenektir. Kan şekerinize dikkat ediyorsanız şekersiz sporcu içecekleri mevcuttur.
  • Yiyeceklerin tadı yavan geliyorsa baharatlar ekleyerek deneyin. Örneğin limon, sarımsak, kırmızı biber, dereotu veya biberiye gibi şeyler deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, ağız içinde yara varsa, limon veya diğer turunçgiller gibi çok fazla asitten ve kırmızı biber veya diğer acı biberler gibi baharatlı sıcaklardan kaçınmanız gerekebilir.
  • Her gün 3 büyük öğün yerine birkaç küçük öğün yiyin. Daha küçük öğünlerin size ihtiyacınız olan tüm kaloriyi almanızı kolaylaştırır.
  • Ağzınızda metalik bir tat varsa, nane veya limon damlaları iyi gelecektir. Ek olarak sakız çiğneyin veya taze narenciye deneyin.Ayrıca yemekten önce dişlerinizi fırçalamayı veya ağzınızı çalkalamayı deneyin.
  • Ağız yaralarınız veya diş eti enfeksiyonunuz varsa, sebze ve etlerin dokusunu pürüzsüz hale getirmek için bir blender veya mutfak robotu kullanın. Daha fazla pürüzsüzlük ve daha fazla kalori için tereyağı, hafif soslar, sos veya krema ekleyin. Meyve suyu sıkmayı veya smoothie yapmayı deneyin. Ekstra nem, ağrılı bir ağzı yatıştırmaya yardımcı olabilmektedir.
  • Besleyici değeri olmayan besinlerden uzak durun.

Kanser hastaları nasıl beslenmeli sorusunun yanıtı yan etkilere göre değişmektedir. Herhangi bir yan etki nedeniyle yeme ve içmede zorluk çekiyorsanız doktorunuza bu durumu söyleyin. Doktorunuz belirli yan etkileri hafifleten ilaçlar ile size yardımcı olacaktır.

Kilo Dengesi Neden Önemlidir?

Kanser teşhisi konduğundan beri kaybettiğiniz veya kazandığınız kilolar konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. Kanser hastalarında kilo dengesi önemlidir.

Kilo değişiklikleri kanser ve tedavisinde sık görülür. Bazı kilo dalgalanmaları doğaldır ve endişeye neden olmamalıdır. Ancak, çok fazla kilo alıyorsanız veya kaybediyorsanız, bu endişe verici olabilmektedir. Genel olarak bu süreçte kilo verme görülmektedir. İştah kaybı, çiğneme güçlükleri, ruh hali değişiklikleri, kaygı gibi  sorunlar kilo kaybına neden olur.

Hastalarda kilo kaybı ile kas kütlesi kaybı da olur. Hasta yorgun ve zayıf hisseder. Kanser hastalarında kilo alma da görülmektedir. Bazı tümörler büyüklükleri ve sıvı tutma kapasiteleriyle veya kabızlık gibi nedenler ağırlık artışına neden olabilmektedir. Ayrıca tedavi nedeni ile de kilo artışı olabilmektedir. Tedavi sırasında ve sonrasında daha az hareketli olmanız ve tedavinin sıvı tutulmasına neden olması kilo artışına nedendir.

Kemoterapi, steroidler ve diğer ilaçlar gibi bazı tedaviler kiloyu artırabilmektedir. Bazı ilaçlar metabolizmayı yavaşlayabilmektedir. Hormon seviyenizi düşürmeyi amaçlayan hormon tedavisi, yağı artırabilir, kas tonusunu azaltabilmekte ve şeklinizi değiştirebilmektedir. Fazla kilolu veya obez (çok fazla kilolu) olmak, vücudunuzun kas ve kemik gibi diğer dokulara kıyasla daha fazla yağa sahip olduğu anlamına gelir. Fazla kilo, belirli kanser türlerine yakalanma riskinizi ve tedaviden sonra kanserin tekrarlama riskinizi artırır. Ayrıca kilo kaybı da bağışıklığı düşürecek tedaviyi olumsuz etkilecektir. Bu bağlamda kilo dengesini sağlamak çok önemlidir.

kanser hastalarında beslenme önerileri

Kanser Hastalarında Beslenme Düzeni Nasıl Planlanmalıdır?

Kanser hastalarında beslenme yeterli kalori, protein ve sıvı alımını sağlamaya yöneliktir. Kızarmış yiyecekler, krema ile yapılan yiyecekler ve tatlılar gibi yüksek kalorili yiyecekleri sınırlayın. Taze meyve ve sebzeler, pişmiş veya ızgara kümes hayvanları, balık ve kurubaklagiller gibi yiyecekleri seçin. Daha tok hissetmenize yardımcı olmak için tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve kurubaklagiller gibi daha yüksek lifli yiyecekler yiyin.

Kaçınılması Gerekenler Besinler Nelerdir?

Kanser hastaları ne yemeli sorusu kadar hangi besinleri yememeli sorusu da önemlidir. Tedavi sırasında tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Besin etiketlerini okuyun. Rafine edilmiş, işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Vücutta iltihabını artırabilecek çok fazla hidrojene yağ içeren kızarmış yiyeceklerden kaçınmanız gerekmektedir. Kanser hastalarında genellikle bağışıklık düşür. Bundan dolayı gıda kaynaklı hastalık riski taşıyan besinlerin tüketimini sınırlayın. İşte bu besinler:

  • Suşi gibi hafif pişmiş veya çiğ balık
  • Az pişmiş yumurtalar veya ev yapımı mayonez gibi çiğ yumurta içeren yiyecekler
  • Pastörize edilmemiş peynirler ve süt ürünleri
  • Yıkanmamış meyve ve sebzeler

Kanser Hastalarında İştahsızlık Engellenebilir Mi?

Kanser hastalarında tedavi iştahsızlığa neden olabilmektedir. Canınız yemek yemek istemese de, kanser tedavisi sırasında kalori, protein ve sıvı alımınızı sürdürmek için elinizden geleni yapmanız önemlidir. Kanser hastalarında iştahsızlık engellemek için bazı öneriler:

  • Yemek zamanlarını planlayın. Küçük miktarlarda daha sık yiyin.
  • Yemek sırasında sıvı tüketmeyin. Sıvılarınızın çoğunu yemeklerden en az yarım saat önce veya sonra içmeniz en idealdir.
  • Keyifli bir yemek için atmosfer yaratın. Örneğin rahatlatıcı müzik, mumlar etkili olabilmektedir.
  • Yemekleri daha çekici hale getirin. Yemeklerinizi daha çekici hale getirmek için çeşitli renk ve dokulara sahip yiyecekleri seçin.
  • Sizi rahatsız eden kokulardan kaçının. Bazı kokular iştahınızı azaltabileceği veya mide bulantısına neden olabileceği için kokulara dikkat edin.
  • Pratik atıştırmalıkları el altında bulundurun.
  • Soğuk yiyecekleri deneyin. Soğuk veya oda sıcaklığındaki yiyecekler, özellikle güçlü kokular sizi rahatsız ediyor ise iştahınızı artırabilmektedir. Ton balıklı makarna salatası, tavuk, yumurta salataları veya soğuk sandviçler iyi seçeneklerdir.
  • İştahınızı artırmak için egzersiz yapın. Düzenli egzersiz iştahınızı artırmanıza yardımcı olabilmektedir. Egzersizin sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuza sorun.
  • Smoothie ve shakeleri  deneyin. Bir şeyler yemekten ise içmek sizin için daha kolay olabilmektedir.

Kanser hastalarında beslenme tedavisinde diyetisyeniniz besin tüketimini iyileştirmek amacıyla size beslenme danışmanlığını sağlar. Ayrıca besin takviyeleri enteral beslenme ve parenteral beslenme bazı durumlarda kullanılmaktadır. Her duruma uyan tek bir çözüm yoktur ve çeşitli yaklaşımlarla iştahsızlık engellenmektedir.

Kanser Hastalarına Diyet Uygulanabilir Mi?

Kanser hastaları diyet uygulayabilmektedir. Sağlıklı diyet vücudu fonksiyonlarının en iyi şekilde çalışması için gereklidir. Dikkatli yiyecek seçimleri, bağışıklık sisteminizin kansere karşı mücadelesini desteklemeye yardımcı olacaktır. Aktif kanser tedavisi sırasında yemeyi tercih ettiğiniz yiyecekler, yaşayabileceğiniz herhangi bir yan etkiye göre değişiklik gösterecektir. Beslenme ile yan etkileri azaltabilirsiniz.

Kanser Hastaları Neden Uzman Desteği Almalıdır?

Kanser hastaları için diyetisyen desteği malnütrisyonu önlemek açısından çok önemlidir. Diyetisyeniniz kilonuzu korumak için yeterli kalori almanızı sağlar.  Tedavinin zarar verebileceği dokuların yeniden inşasına yardımcı olmak için yeterli protein içeren bir beslenme planı hazırlar. Vücudunuzun işleyişi için gerekli olan vitaminler ve mineraller gibi besinlerin ve sıvıların seçiminde uzman desteği fayda sağlar. Ayrıca olası iştah ve sindirim sorunlarında da diyetisyeniniz size destek olur.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın