Esra Aktan ile Online Diyet

Ramazanda Kilo Vermek Mümkün Mü?

  • 20 March 2023

Ramazanda Kilo Vermek Mümkün Mü?

Ramazanda kilo vermek mümkün olmakla birlikte çeşitli kurallara uymalıyız. Gelin bu kurallara bakalım. Ramazan ayı boyunca gündüz saatlerinde, sabahtan akşama kadar yiyecek ve içecekler tüketilmediği için beslenme düzeni değişir. Bu süreçte dengeli beslenme düzeni mümkün olduğunca devam ettirilmeye çalışılmalıdır. Aksi takdirde uzun süre açlık kan şekerinizin düşmesine öğünlerde kontrolsüz şekilde fazla kalori almanıza ve dolayısı ile kilo artışına neden olur. Ramazan ayında sahur, iftar ve ara öğünlerde sağlıklı ve dengeli beslenerek ağırlığınızı koruyabilir hatta kilo vermeye devam edebilirsiniz.

Ramazan Ayında Yanlış Beslenme Kilo Artışına Neden Olabilir

Değişen beslenme şekli ve gün içinde hareketliliğin azalması kilo artışına neden olabilir. Ramazan sofralarının çeşitliliği bu besinlerin tüketiminde porsiyon kontrolünün yapılmaması ve yanlış besinlerin tüketimi kilo artışını kaçınılmaz hale getiriyor. Bu süreçte günlük almanız gereken kalori ve besin ögelerini öğünlere dağıtarak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Ayrıca ramazanda sıkça yapılan beslenme hatalardan kaçınmalısınız. İşte ramazanda kilo vermek isteyenler için ramazanda beslenmede dikkat edilmesi gerekenler noktalar!

Sahur Öğününü Es Geçmeyin

Sahur öğünü tokluk metabolizmasında etkili olan en önemli öğündür. Dengeli bir sahur öğünü ile orucunuzu sağlıklı ve dirayetli bir şekilde tutabilirsiniz. Sahur öğününü atlanırsa gün içinde halsizlik, yorgunluk hissi oluşabilir. Ayrıca bazı sindirim sorunları gelişebilir. Bu nedenle sahur öğününü yapın ve tüketilen besinlere dikkat edin. Sahurda yeterli protein alımına ve dengeli şekilde yağ ve karbonhidrat içeren besinlere yer verin. Protein ve lifli besinleri tercih etmeniz sizi uzun süre tok tutar. Yumurta, lor peyniri, mevsim sebzeleri, yağlı tohumlular sahur için iyi seçeneklerdir. Ayrıca sahurda su tüketmek gün içerisinde susuzluğa iyi gelecektir. Bu öğünde susuzluğa neden olmaması adına tuzlu ve yağlı besinleri tercih etmeyin.

Öğünlerini İyice Çiğneyerek Tüketin

Ramazanda kilo vermek için öğünlere dikkat etmeniz gerekmektedir. İftar ve sahur öğünlerini azar azar ve iyi çiğneyerek tüketmek çok önemlidir. Bu şekilde ani mide gerginliği yaşamazsınız. Öğünleri hızlı tüketmek çok fazla kalori almanıza neden olur. Ayrıca sindirim sistemimizde bazı sorunlara gelişebilir. Hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların gelişmemesi adına öğünlerinizi iyice çiğneyin. Özellikle iftar öğününde orucunuzu açtıktan sonra bir kepçe çorbanızı içip kısa bir süre mola vermelisiniz. Sonrasında ana öğününüzü tüketmelisiniz.

ramazanda beslenme

Besin Seçimlerinize Dikkat Edin

Ramazan ayında çok yağlı, çok tuzlu ve rafine şeker içeren besinlerden kaçınmak gereklidir. Bu besinler yerine uzun süre tokluk veren protein ve lif açısından zengin besinleri tercih edin. Bu besinler gün içinde de tokluk hissetmenizde dolayısıyla ağırlık kontrolünüzü sağlamanızda faydalıdır. Sebzeler, meyveler, yağlı tohumlular ve baklagiller lif açısından zengin besinlerdir. Protein kaynakları olarak bitkisel veya hayvansal protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Beyaz et, lor peyniri, kurubaklagiller tercih edebileceğiz doyurucu besinlerdendir.

Yeterli Miktarda Su Tüketin

Ramazanda kilo vermenin diğer bir yolu da sıvı tüketiminden geçer. Vücutta sıvı kaybı metabolik dengenin bozulmasına neden olur. Yetersiz su tükettiğinizde düşük tansiyon, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk gibi birçok durumu yaşarsınız. Bu nedenle ramazan ayında yeterli su tüketimine özellikle dikkat edilmelidir. Bilhassa iftardan sahura kadar geçen sürede aralıklı olarak günlük su ihtiyacınızı tamamlamalısınız.

Porsiyon Kontrolüne Dikkat Edin

Öğünlerde aşırı yemekten kaçının. Porsiyon kontrolü yaparak tabaklar oluşturun. Özellikle öğünlerinizde düşük kalorili ve lif açısından zengin olan sebzelere mutlaka yer verin.

Hareketsiz Kalmayın

Ramazanda kilo vermek için fiziksel hareketlilik önemlidir. Gün içerisinde beslenme ve sıvı tüketiminin olmaması gün içerisinde hareketsizliğe neden olur. Ancak ramazanda da doğru zamanda ve uygun şiddette egzersiz yapılabilir ve bu oldukça faydalıdır. Özellikle iftardan 2-2,5 saat sonra hafif-orta yoğunlukta fiziksel bir aktivite yapmak en idealidir. Fiziksel hareketliliği artırmak iftarda alınabilecek fazla kaloriyi ve kilo artışına engelleyecektir. Ayrıca yediklerinizin sindirimini kolaylaştıracaktır.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın