Yumurta faydaları saymakla bitmez. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Ek olarak yumurta süper gıda olarak sınıflandırılması gereken birkaç besinden biridir. Oldukça lezzetli ve besleyicidir. Online diyet sürecinde sıkça yer verilen yumurta'nın faydalarını bu yazıda bulabilirsiniz. Yumurta'nın oldukça fazladır ancak her besin gibi yumurtanın da aşırı tüketimi zararlıdır. Bundan dolayı tüketiminde miktara dikkat edilmelidir.
Yumurta, et grubundaki bir besindir. Mükemmel bir protein kaynağıdır. Ayrıca yumurta besin içeriği açısından zengindir. Bir yumurta ihtiyacınız olan hemen hemen her besini sağlar. Hem yumurta akı hem de yumurta sarısı, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Yumurtada sadece C vitamini bulunamaz. Yumurtanın sarısı, yağda çözünen vitaminler (A,D, E ve K vitaminleri) ve esansiyel yağ asitleri içerir. Ancak proteinin çoğu yumurta beyazında bulunur. Ayrıca yumurta beslenmemizden almamız gereken dokuz temel amino asidin tümünü içerdikleri için “tam” bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Ek olarak yumurta iyot, fosfor, selenyum, kalsiyum ve çinko kaynağıdır. Özellikle yumurtanın sarısı demir açısından zengindir. Böylece vücutta demir kan yapımı, büyüme gelişme ve hastalık korumada yumurta faydalarını vardır. Şimdi de yumurta faydalarını ayrıntılarıyla inceleyelim.
Yumurta, kolestrol içeriği nedeniyle kalp sağlığı konusunda endişelere neden oluyor. Ancak yumurta faydaları konusunda çalışmalar kalp sağlığını desteklemesi olduğudur. Çünkü yumurtada betain ve kolin bulunur. Bunlar kalp sağlığını için oldukça önemlidir. Günde bir yumurta yemek kalp hastalığı ve felç riskini azaltır ancak burada asıl önemli olan sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Yeterli ve dengeli bir diyet tüketiyorsanız gün içindeki tükettiğiniz yumurta kolesterol de tek başına önemli bir artışa neden olmaz.
Yumurta faydaları olarak sağlıklı bileşik olan kolin içerir. Yumurta en iyi diyet kolin kaynaklarından biridir. Yumurtanın faydalarından biri beyin fonksiyonlarındaki olumlu etkisidir. Çünkü yumurtadaki kolin hücre zarlarının oluşumu ve hafıza dahil birçok işlevi sağlar. Normal beyin gelişimi için yeterli miktarda kolin gereklidir. Ayrıca sinir iletiminde görev alır. Bu yüzden özellikle hamilelik ve emzirme döneminde yumurta tüketimi önemlidir.
Yaşlandıkça görüşümüzün bozulmaya başlaması normaldir. Ancak dengeli bir diyet ve göz sağlığını desteklemeye yardımcı olabilecek bazı yararlı besinler ile göz sağlığı desteklenir. Göz sağlığı açısından da yumurta faydaları bulunur. Çünkü yumurtanın sarısı büyük miktarlarda karoten, lutein ve zeaksantin içerir. Bunlar maküler dejenerasyonu ve kataraktı önler. Yumurtalar ayrıca iyi bir görüş için gerekli olan A vitamini kaynağıdır.
Yumurta faydaları sebebiyle en çok tavsiye ettiğim online diyet besinlerinden birisidir. Çünkü yumurtalar oldukça doyurucudur. Bu özelliğini protein açısından zengin olması ile sağlar. Bir yumurta 69 kaloridir ve 6 gram protein ile 5 gram yağ içerir. Sağlıklı bir diyette önemli rol alır. Ayrıca yumurta faydaları ve mikro besin içeriği nedeniyle kilo vermeye ve açlık seviyelerini kontrol etmeye çalışanlar için çok uygun bir besindir. Yumurtalar, tokluk hissi sağlaması ile az kalori almanıza yardımcıdır. Böylece obezite riskinizi azaltır. Yapılan bir çalışma da kahvaltıda tahıl gevreği yerine yumurta tüketimi tokluk hissini artırmış ve daha az kalori alımını sağlamıştır. Ayrıca farklı bir çalışmada benzer etkiler görülmüştür. Sekiz haftalık bir süre boyunca önemli kilo kaybı sağlanmıştır.
Yumurta yüksek kolesterol içeriğine sahiptir. Bir yumurta 215 mg kolesterol içerir. Bu rakam günlük önerilen 300 mg alımın yarısından fazlasıdır. Ancak diyet kolesterolü her zaman kan kolesterolünü yükseltmez. Aslında vücutta karaciğer her gün çok kolesterol üretir. Diyet kolesterol alımınızı artırdığınızda, karaciğer bunu dengelemek daha az kolesterol üretir. Ancak insanların %70’inde yumurta kolesterolü yükseltmez. Diğer kısımda ise yumurtalar toplam ve LDL kolesterolü yükseltir. Bununla birlikte, ailesel hiperkolesterolemi veya ApoE4 adı verilen bir gen varyantı gibi genetik bozuklukları olan kişiler yumurtaları tüketimini sınırlamak gerekebilir. Diyette kolesterole olan fizyolojik yanıt bireyler arasında farklılık gösterir. Kan kolesterolünde genetik, yaşam tarzı ve beslenme önemli kriterdir.
Ayrıca yumurta HDL düzeyinde artırır. Yumurta faydaları iyi kolesterolü (HDL kolesterol) artırmasıdır. HDL düzeyi daha yüksek olan kişilerde kalp hastalığı, felç ve diğer sağlık sorunları riski düşüktür.
Sofralarımızda birçok tarifte hem lezzeti hem besleyiciliği ile yumurta tercih ederiz. Yumurta tüketmek birçok seçenek vardır. İşte bunlardan birkaçı:
Çiğ veya az pişmiş olarak yumurta salmonella gıda zehirlenmesine nedendir. Ek olarak çiğ yumurta akı, vücuttaki biotini azaltır. Bu durumun sonucunda kasta kramp ve ağrılar olur. Ayrıca saç dökülür. Bunların yanı sıra yumurta ile ilişkin yaygın durumlardan biri de besin alerjisidir. Özellikle yumurtaya alerji küçük çocuklar arasında yaygındır. Hatta bazen yetişkinlikte de devam eder. Ek olarak yumurtanın fazla tüketimi böbrek hastaları için fazla protein açısından güvenilir değildir. Çünkü yumurta fazla tüketilirse vücuda aşırı protein alınır.
Yumurta buzdolabında serin yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca temiz bir kabuğu olmalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar alınmamalıdır. Çünkü bu durum tazeliğin çabuk kaybedilmesine nedendir. Ek olarak yıkanmadan saklanmalıdır. Kırılmadan önce yıkanmalıdır.
Yumurtanız taze olup olmadığını anlamak için şu yöntemleri deneyin:
Yumurtadaki kodlar ülke, şehir plaka, işletme kodu ve yetiştirme tarzını içerir. Ayrıca bu kodlar yumurtanın kalitesini anlamamızı sağlar. Yumurta faydalarını görmek için kaliteli yumurta tüketmek önemlidir. İşte kodlar ve anlamları :