Esra Aktan ile Online Diyet

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin Faydaları Nelerdir?
  • 26 October 2022

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir Nedir?

Kefir, geleneksel olarak sütten yapılan fermente bir içecektir. Binlerce yıl önce önce Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinin dağlarında, Tibet ve Moğolistan’da ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılda insanlar daha yaygın olarak kefir üretmeye ve tüketmeye başladılar. Kefirdeki probiyotikler yani iyi bakteriler, sağlığa faydalarının olmasının bir nedenidir. Fermentasyon sürecinde kullanılan kefir taneleri doğal olarak ortaya çıkmıştır. Kefir taneleri karnabahar görünümde olan mikroorganizma topluluğudur.  Gelin şimdi kefirin faydaları hedefine giden yoldaki ayrıntıları inceleyelim.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir hafifçe ısıtılmış sütten elde edilir. Daha sonra, fermantasyonu başlatmak için süte belirli bir bakteri ve maya kültürü karışımı eklenir. Eşsiz bakteri ve maya karışımı, kefire kendine özgü lezzetini ve dokusunu verir. Ayrıca kefirin faydaları sağlar. Kefir için starter kültürler, görünüşte karnabahara benzeyen küçük, topaklı granüller gibi göründükleri için genellikle “kefir taneleri” dir. Lactobacillus caucasius bakterisi , sütteki laktozu laktik aside fermente eder. Böylece keskin bir tat sağlar. Kefir yapmak için kullanılan iki maya olan Saccharomyces kefir ve Torula kefirdir. Ayrıca az miktarda alkol ve karbondioksite fermente eder. Kefirdeki maya fermantasyonu az miktarda alkol üretir. Ek olarak modern kefir yapım süreçlerinin çoğu, kefirin yüzde 0,2 ile 0,3 alkol içermesiyle sonuçlanır. Kefir taneleri tüketilmeden önce süzülür. Daha sonra yeni bir kefir üretimi için kullanılırlar.

Kefir Nasıl Kullanılır?

Kefir en çok soğuk içecek şeklinde tüketimi olur. Kefiri çoğu kişi lezzetli tadı ve dokusu nedeniyle tüketir. Ayrıca kefir smoothie'lere eklenir. Tahıl veya granola ile tüketilir. Ek olarak fırıncılıkta kullanımı vardır.

Kefir Çeşitleri Nelerdir?

Kefirin faydaları çeşidine göre farklılık gösterir. Farklı kefir tanelerinden yapılan farklı kefir türleri vardır. Süt kefiri en yaygın türdür. Ancak sudan yapılan kefir içecekleri de popülerdir. Veganlar için su kefiri iyi bir seçenektir. Ek olarak süt kefiri farklı probiyotiklere sahiptir. Ancak sütteki süt ürünlerinden gelen proteini bulundurmaz. Süt kefirinin kendisi hem tam yağlı hem de az yağlı versiyonlarda gelir. Sütteki yağ içeriği ne kadar yüksek olursa, kefir o kadar kalın ve kremsi olur. Bu nedenle daha yüksek yağlı kefir aslında daha az içecek ve daha çok yoğurt gibidir.

Kefirin Besin Değeri

Tam yağlı kefir, tam yağlı yoğurtla benzer protein, yağ ve karbonhidrat içeriğine sahiptir.

1 çay bardağı (100 ml) bir sade tam yağlı kefir yaklaşık:

  • 2.7 gram  protein
  • 3.2 gram yağ
  • 3.2 gram karbonhidrat

Ancak, kefir ile yoğurt içeriği aynı değildir. Kefir probiyotik içeriğe sahiptir. Kefirde yaklaşık 300 farklı probiyotik canlı türü vardır. Ek olarak kefir yoğurttan çok daha az laktoz içerir. Özellikle laktoza karşı hassasiyeti olan kişiler için de kefirin faydaları çoktur. Kefir çeşitli B vitaminlerinin yanı sıra C, A ve K vitamin içerir. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum dahil olmak üzere iyi bir temel mineral kaynağıdır. 

Yoğurdun Faydaları mı Kefirin Faydaları mı Çoktur?

Sütün farklı şekillerde fermentasyonu ile elde edilen yoğurt ve kefir kültürleri farklılık gösterir. Yoğurt Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile oluşan fermente bir süt ürünüdür. Fermentasyonda yalnızca bakterileri kullanır. Ancak kefir fermente olurken hem de maya hem bakteri kullanılır. Yoğurt, kıvamda yarı katı, jel benzeri bir kıvama kadar değişebilir. Ancak kefir sıvıdır. Kefir geleneksel olarak oda sıcaklığında fermente olur. Yoğurt genellikle daha sıcak bir ortamda fermente olur. Yoğurt kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri, A ve B grubu vitaminleri gibi çok değerli besin öğelerinin yanı sıra biyolojik değeri yūksek protein içeriğine sahiptir. Her gün tüketilen bir kase yoğurt bağırsak florasını olumlu etkileyerek sindirim sistemini destekler. Kabızlık, ishal, karın ağrısı, gaz gibi problemleri önler. Bağışıklığı güçlendirir.İştah kontrolü sağlayarak obezite riskini azaltır. Diyabet, kalp damar hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki oluşturur.

Kefir ise güçlū bir probiyotiktir. İçildikten sonra kefir bakterileri canlı olarak bağırsaklarımıza ulaşır. Yapımı oldukça basittir. Süte kefir taneleri eklenmesi laktik asit bakterileri ve maya içeren fermente bir sağlık iksiri halini alır. Kefir içindeki yararlı bu mikroorganizmalar K, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit, B12 ve biyotin vitaminlerini sentezler. Hem yoğurt hem de kefir sütün fermentasyonla oluşur. Vitaminler, potasyum, fosfor, kalsiyum proteinden zengindir. Ve her ikisi de sağlık yararları oluşturur. Ancak kefir sağlık yararlarında ön plana çıkar. Kefir sinir sisteminde görevli sinir yatıştırıcı ve depresyon azaltıcı etkiye sahip triptofan aminoasidini, kalsiyum, magnezyum ve proteini daha yüksek oranda içerir.

kefirin faydaları

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin faydaları saymakla bitmez. Kefir fermente bir süt ürünüdür. Süt ve kefir tanelerinin bir kombinasyonudur. Ayrıca canlı bakteri ve maya içerir. Kefir içmenin birkaç olası sağlık yararı vardır. Online diyetisyen hizmeti verirken sıkça önerdiğim bu gıdayı inceleyeceğiz bugün. Online diyetin vazgeçilmezi kefire dair tüm ayrıntıları aşağıdaki konu başlıklarında bulabilirsiniz. Kefir gibi fermente besinler bağırsak mikrobiyomunuzdaki faydalı bakterilerin çeşitliliğini artırır.  Kefirin faydaları hakkında genel olarak önemli olan bilgiler şu şekildedir:

  • Kefirin bileşimindeki kefiran hem kolesterolü hem de kötü LDL kolesterolü düşürür.
  • Kan basıncı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Düzenli probiyotik tüketimi kan şekeri kontrolünü iyileştirir. Ayrıca insülin direncini azaltmaya yardımcıdır. Yapılan bir çalışmada diyabetli kişiler günde 600 ml kefir tükettiklerinde 8 hafta sonra kan şekeri ölçümlerinde azalma olmuştur.
  • Kefiri düzenli olarak tüketmek kilo kaybına da faydalıdır.
  • İshal, irritabl bağırsak sendromu gibi birçok sindirim sorununu iyileştirir.
  • Gaz  ve şişkinlik gibi semptomlara yol açabilen yaygın bir sindirim sorunu olan laktoz intoleransına iyi gelir. Laktoz intoleransı, süt şekeri laktozun düzgün bir şekilde sindiremediğinde ortaya çıkar. Genellikle laktozu parçalamaya yardımcı olan beta-galaktosidaz enziminin yetersizliğinden kaynaklanır.  Ancak kefir tanelerinde doğal olarak bulunan beta-galaktosidaz, fermantasyon sırasında sütteki laktoz miktarını azaltır. Böylece kefirin içindeki enzimler, kefiri tükettiğinizde laktozu sindirmenize yardımcı olur. 
  • Kefir antiinflamatuvar özelliktedir.
  • Bağışıklığı düzenler.
  • Kefirde bulunan sülfür içeren aminoasitler ve kefiranin adlı bileşenler tümör oluşum aktivitesini azaltır.

Kefirli Tarifler

Kefirli Smoothie

Malzemeler:

  • 1 bardak kefir
  • 3 kaşık yulaf
  • 1 adet şeftali
  • 1 adet muz
  • 2 tam ceviz

Yapılışı :

Tüm malzemeler karıştırılıp blender'dan geçirilir.

Kefir Çorbası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı sade soğuk kefir
  • 1/2 su bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday
  • 1/2 adet salatalık
  • Toz biber, kuru nane, zeytinyağı (isteğe bağlı az tuz da ekleyebilirsiniz)
    Yapılışı:
    Tüm malzemeleri karıştırın. Dilediğiniz baharatla tatlandırın. Afiyet olsun.

Sağlıklı diyet tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi Arayın

Randevu Alın

WhatsApp

Randevu Alın