Günümüzde yağ kaybı için en çok kullanılan diyetlerden biri keto veya ketojenik diyettir. Fakat bu tür bir diyet gerçekten işe yarıyor mu? Ne içeriyor? Diyetin nasıl yapıldığı ve kilo vermek için vücudunuzu nasıl etkilediği gibi detayları sizler için derledik.
Ketojenik diyet, keton cisimlerinin üretimi ile ilgilenen ketoz adı verilen bir süreç oluşturan diyettir. Bu noktaya ulaşmak için karbonhidrat oranını mümkün olduğunca azaltmak önemlidir. Büyük bir enerji kaynağını temsil eden bir besin onu azaltarak yağ kullanmaya zorlanmaktadır.
İşlem sırasında, yağlar metabolize edilir ve enerji üretir. Bu, tam olarak vücut tarafından salınan enerjinin ana yakıtı olan glikozun yerini alacak olan keton cisimlerini oluşturmak için izlemeleri gereken gelişmedir.
Ketoz, vücudunuzun karbonhidrat yerine yakıt için yağ kullandığı metabolik bir durumdur. Karbonhidrat tüketiminizi önemli ölçüde azalttığınızda, vücudunuzun hücreler için ana enerji kaynağı olan glikoz (şeker) arzını sınırladığınızda ortaya çıkar.
Ketojenik bir diyet uygulamak, ketoza girmenin en etkili yoludur. Genel olarak bu, karbonhidrat tüketimini günde yaklaşık 20 ila 50 gramla sınırlamayı ve et, balık, yumurta, fındık ve sağlıklı yağlar tüketmeyi gerektirir. Protein tüketiminizi ölçülü yapmak da önemlidir. Bunun nedeni, proteinin yüksek miktarlarda tüketilirse glikoza dönüştürülebilmesidir, bu da ketozise geçişinizi yavaşlatır.
Aralıklı oruç tutmak, ketozise daha hızlı girmenize de yardımcı olur. Aralıklı orucun birçok farklı şekli vardır, ancak en yaygın yöntem, gıda alımını günde yaklaşık 8 saatle sınırlamak ve kalan 16 saat boyunca oruç tutmaktır. Vücudunuz tarafından üretilen keton miktarını ölçerek ketozise girip girmediğinizi belirlemenize yardımcı olabilecek kan, idrar ve nefes testleri mevcuttur. Artan susama, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma ve açlık veya iştahta azalma gibi bazı belirtiler de ketozise girdiğinizi gösterir.
Bilimsel kanıtlara göre, Keto diyeti birkaç farklı nedenden dolayı kilo vermenize yardımcı olabilmektedir:
Keto diyeti sağlığa zararlı olmasa da vücut acil bir durumda harekete geçmek zorunda kaldığı için bazı risklerin olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle ketojenik diyet metabolik hastalıklardan muzdarip kişiler için önerilmemektedir. Herhangi bir diyete başvurmadan önce daima doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.
Bahsettiğimiz gibi ketozis durumuna ulaşmak için hem basit hem de kompleks karbonhidratları mümkün olduğunca azaltmak önemlidir. Günlük 20-50 gram arasında bir limit belirlenmiştir. Peki bu diyette hangi besinler tüketilebilir?
Ketojenik diyet aslında epilepsi gibi nörolojik hastalıkları tedavi etmek için bir araç olarak ortaya çıktı. Çalışmalar, diyetin çok çeşitli farklı sağlık koşulları için fayda sağlayabileceğini göstermiştir:
Aynı şekilde keto diyetini doğru bir şekilde takip etmek için her türlü tahıl, baklagiller, meyve ve sebzelerin, özellikle besinleri arasında yüksek oranda karbonhidr