Fazla zayıf birisi için kilo almak zordur. Zayıf kişilerde yağ kütlesi azdır ancak kas kütlesi fazladır. Bu durum metabolizma hızını artırır ve kilo almayı zorlaştırır. Kilo alma diyeti ile süreç yönetilmelidir. Eğer kalori alımınızı artırmanıza rağmen yine de kilo artışı olmuyorsa altta yatan farklı sebepler olabilmektedir. Sağlık kontrolünü yaptırmalısınız.
Kilo alamamanın altında yatan birçok faktör vardır.
Genetik: Vücut tiplerinde rol oynar ve bazı insanlar için doğal olarak zayıf vücut tipi vardır.
Hipertiroidizm: Aşırı aktif bir tiroid vücutta aşırı tiroid hormonu üretilmesine neden olur. Tiroid hormonu, metabolik hızın düzenlenmesi de dahil olmak üzere insan metabolizmasının birçok unsurundan sorumludur. Hipertiroidizmi olan kişiler aşırı aktif bir metabolizmaya sahiptir ve genellikle gün boyunca daha fazla kalori yakarlar. Hipertiroidizm tedavi edilmediğinde besin alımı arttığında bile kilo almayı engeller.
Tip 1 Diyabet: Vücudun pankreastaki insülin üretiminden sorumlu hücreleri yok ettiği bir tür otoimmün durumdur. İnsülin, glikoz metabolizmasından sorumlu hormondur. Tip 1 diyabet yönetilmediğinde, idrarla atılan yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur. Bu durumda aşırı glikoz atılımı yani istemsiz kilo kaybı olur.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı: Bağırsak iltihabı görülen crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bu durumlar, istemsiz kilo kaybına neden olur. Ayrıca bu koşullar, kişinin yiyebileceği yiyecek türlerini ve miktarlarını sınırlar. Ayrıca bazı durumlarda kilo kaybına neden olabilecek ishale neden olabilmektedir.
Yeme Bozuklukları: Pek çok farklı düzensiz yeme durumu olsa da, besin alımını sınırlayan yeme bozuklukları olan kişiler sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırır. Anoreksiya nervoza aşırı kilo kaybına ve bazen tamamen kilo alamamaya neden olur.
İlaçlar ve Tedaviler: İştah kaybı, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olan bazı ilaçlar ve tedaviler sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırabilmektedir. Özellikle antibiyotikler gibi ilaçlar ve kemoterapi gibi tedaviler genellikle gastrointestinal yan etkilere neden olduğu olur. Genel olarak, bu tür tedavilere ihtiyaç duyan kişiler, tedavi boyunca kilo kaybı yaşayabilmekte ve kilo almakta zorlanacaktır.
Vücut kütle indeksinizi (VKİ) sağlıklı kilo aralığınızı hesaplamanızda yardımcıdır. Bu indeks sonucunuzun 18,5'in altında olması kilonuzun çok düşük olabileceğini gösterir.
Zayıf olmak sağlığınız için iyi değildir. Çünkü zayıflamış bir bağışıklık sistemine, kırılgan kemiklere ve yorgun hissetmenize neden olabilmektedir. Ayrıca kilonuz düşükse, muhtemelen sağlıklı ve dengeli beslenmiyorsunuzdur, bu da vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu besinlerden yetersiz miktarda almanıza neden olabilmektedir. Örneğin kalsiyum, güçlü ve sağlıklı kemiklerin korunması için önemlidir. Yeterince kalsiyum almazsanız, osteoporoz (kırılgan kemik hastalığı) geliştirme riskiniz vardır. Yeterince demir almamanız durumunda bitkin ve yorgun hissetmenize neden olan anemi gelişecektir.
Sağlıklı kilo alma için öncelikle beslenmenizde kalori miktarını artırmalısınız. Kilo almaya çalışırken, ağırlık antrenmanı da uygulamak fayda sağlayacaktır. Ayrıca yeterli uyku da kilo alma için önemlidir. Çünkü kaliteli uyku vücudun kendini yenilemesi, yeni hücreler üretmesi ve diğer birçok biyolojik işlevlerin düzenlenmesinde etkilidir. Normalde tavsiye edilen uyku saatleri 6-8 saattir.
Düşük kilolu olmak sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle bazı kişilerin kilo alması gereklidir. Kilo almayı güvenli bir şekilde yapmak da önemlidir. Kilo almaya çalışan insanlar yine de dengeli beslenmeli, ağırlık çalışması ve yeterli kardiyovasküler egzersiz yapmayı hedeflemelidir. Denenmiş kilo alma yöntemleri uygulandığında ve sabırlı olunduğunda mutlaka ideal ağırlığa ulaşılabilecektir.
Kilo alma sürecinizde diyetisyen desteği oldukça önemlidir. Bu süreçte en önemli şey yavaş yavaş ve doğru besinlerle kilo almaktır. Kilo almaya çalışırken doymuş yağlardan, trans yağlardan ve ilave şekerlerden kaçınmak önemlidir çünkü bunlar sağlığı olumsuz etkiler. Beslenme uzmanı, yavaş ve sağlıklı bir şekilde kilo almanız için bir plan oluşturacaktır. Ayrıca herhangi bir sindirim sorununuz varsa (alerji veya hassasiyet gibi) veya özel bir diyetiniz (örneğin vegansanız) varsa tüm bunları dikkate alacaklardır.
Güvenli kilo almanın yolları hakkında hala birçok yanlış anlaşılma var. Bazı kilo alma yöntemleri, sağlık üzerinde ciddi kısa ve uzun vadeli etkilere neden olur. Sağlıklı kilo alma zayıf bir birey için gereklidir ve kas inşa etmeye istekli biri için de bir hedef olabilmektedir. Genel olarak vücudun yaktığından daha fazla kalori tüketmek kilo alımına neden olabilmektedir. Ancak hedeflenen kilo alımına ulaşmak için uygulanan kilo alma diyeti alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bireye özgü bir planlama ile hedefe ulaşılmalıdır.