Nohut, binlerce yıldır Orta Doğu ülkelerinde yetiştirilmekte ve yenmektedir. Çıtır çıtır tadı ve grenli dokusu, diğer birçok yiyecek ile birlikte tüketilmesine olanak sağlar. Zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Kilo yönetimine yardımcı olmak, sindirimi iyileştirmek ve hastalık riskinizi azaltmak gibi çeşitli yararlar sağlar. Ek olarak, bu baklagil protein açısından yüksektir. Vejetaryen diyeti ve vegan diyeti süreçlerinde et yerine mükemmel bir alternatif oluşturur.
Nohut besin değeri açısından etkileyici bir beslenme profiline sahiptir. Peki nohut kaç kaloridir? Porsiyon başına (164 gram) makul miktarda kalori içerir (269 kcal). Nohut protein midir yoksa karbonhidrat mıdır? Bu kalorilerin yaklaşık %67'si karbonhidratlardan, geri kalanı ise protein ve yağdan gelir. Ayrıca çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra iyi miktarda lif ve protein sağlar. 164 gram pişmiş nohutun özellikleri şunlardır:
Gördüğünüz gibi, bu baklagil özellikle manganez minerali ve B vitamini folatı için iyi bir kaynaktır.
Nohut faydaları açısından da sıkça tercih ettiğimiz biz besin. Başlıca faydalarını şu şekilde sıralıyoruz:
Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. Konserve ve kuru nohutların glisemik indeksi düşüktür. Bu, vücudunuzun onları yavaşça emdiği ve sindirdiği anlamına gelir. Ayrıca, amiloz adı verilen, yavaş sindirilen bir tür nişastaya sahiptirler. Bunların her ikisi de kan şekerinizin ve insülininizin çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Bu diyabetli kişiler için faydalıdır.
Sindirime yardımcı olur. Nohut, diyet lifi, özellikle rafinoz adı verilen çözünür lif bakımından yüksektir. Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler bunu parçalar, böylece kolonunuz onu yavaşça sindirir.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Çözünür lif, bağırsak sağlığından daha fazlası için iyidir. Toplam kolesterolünüzü ve LDL ("kötü") kolesterolünüzü azaltır. Bu, kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Kanser riskinizi azaltır. Nohut yediğinizde vücudunuz bütirat adı verilen kısa zincirli bir yağ asidi üretir. Çalışmalarda, bütiratın hasta ve ölmekte olan hücrelerden kurtulmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu, kolorektal kanser riskinizi azaltır. Nohutta ayrıca likopen ve saponinler gibi kanserle savaşan başka bileşikler de bulunmaktadır.
Kemik sağlığına faydalıdır. Nohut ve diğer baklagiller, güçlü kemikler için kalsiyum, magnezyum, lif ve diğer besin maddelerine sahiptir. Ancak vücudunuzun nohuttaki kalsiyumu emmesine engel olabilecek fitattan kurtulmak için önce ıslattığınızdan emin olun.
Mental sağlığa katkıda bulunur. Nohutta hafıza, ruh hali, kas kontrolü ve diğer beyin ve sinir sistemi aktivitesi için önemli kimyasalların yapılmasına yardımcı olan bir besin maddesi olan kolin bulunmaktadır.
Ülkemizde sevilen bir gıda olmasından ötürü çoğu zaman nohut kilo aldırır mı ve nohut kilo verdirir mi sorularıyla karşılaşıyoruz. Faydaları bakımından önemli bir bakliyattır. Düzenli bir şekilde tükettiğiniz takdirde kilo almanızı tetiklemez. Aksine, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan lif içerdiği için kilo vermenize yardımcı olur. Bunun için birçok farklı nohut yemeği ve nohut tarifi üretiyoruz. Online diyet hizmeti aldığınızda hediye verdiğim tarif kitabında da bu tariflere ulaşabilirsiniz.
Konserve nohut hakkında bilinmesi gereken iki sağlık riski vardır:
Saponinlerin bazı riskleri vardır. Saponinler, tüm baklagillerde bulunan doğal kimyasal bileşiklerdir. Aquafaba adı verilen konserve nohuttan sıvıdaki köpüğü yaparlar. Bu köpükleri sıvı sabun veya diş macunu gibi doğal temizlik ürünlerinde görmenizin nedeni budur.
Konserve yiyecekler BPA içerme riski taşır. Bisfenol A (BPA), yiyecek kutularının iç kısmındaki kaplamada bulunan endüstriyel bir kimyasaldır. FDA, konserve gıdalarda bulunan düşük seviyelerde güvenli olduğunu belirtmektedir. Ancak araştırmalar, BPA'nın sağlığınıza zarar verebileceğini göstermiştir.
Nohut birçok farklı faydaya ve özelliğe sahiptir. Bu sebeple danışanlara mümkün olduğunca önermeye çalışıyoruz. Vegan, vejetaryen, glutensiz beslenme ve akdeniz diyeti gibi birçok farklı beslenme çeşidinde de kullanılmaktadır. Siz de nohut tüketip tüketemeyeceğinizi öğrenmek için benimle iletişime geçebilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.