Ramazan ayında yemek düzenimizin tamamen değişir. Bu süreçte düzenli bir beslenme planı çok önemlidir. Ramazan ayında dengeli beslenme düzeni mümkün olduğunca devam ettirilmeye çalışılmalıdır. Bu dönemde sahur öğününü yapmak önemlidir. Çünkü sahur öğünü tokluk metabolizmasında etkili olan en önemli öğündür. Sahur öğününde dengeli beslenme gün boyunca zindelik seviyenizi korur ve gün içince gerekli enerjiyi sağlar. Sahurda yeterli protein alımının yanında dengeli şekilde yağ ve karbonhidrat içeren besinlere yer verin. Protein içeren besinler uzun süre tok tutar. Yumurta, yoğurt, zeytin, mevsim sebzeleri gibi kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır. Sahurda en az 5 bardak su tüketmek gün içerisinde susuzluğa iyi gelecektir. Ayrıca susuzluğa neden olmaması adına sahurda tuzlu ve yağlı besinleri tercih etmemek önemlidir. Ayrıca bu öğünde lifli besinlere yer verin. Lifli besinler uzun süre tok kalmanıza yardımcıdır. Sebzeler, yağlı tohumlular lif açısından zengindir.
Yumurta en kaliteli proteine sahip olan besindir. İçeriğinde vücutta sentezlenemeyen proteinleri bulundurur. Ayrıca vitamin ve besin açısından zengindir. Yumurta tüketmek tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca vücut dokularını onarma ve bağışıklık sisteminizi güçlendirme gibi birçok sağlık yararı vardır. Sahurda yumurtayı sebzeli omlet, çırpılmış yumurta, haşlanmış yumurta şeklinde tüketebilirsiniz.
Yulaf ezmesi faydaları oldukça fazladır. Zengin lif içeriği ile yulaf uzun süre tokluk sağlar. Yulaf içeriğindeki beta glukan kan şekerini dengeler. Kan şekerinin hızla yükselmesini engeller. Ayrıca yulaf vitaminler ve mineraller açısından iyi bir kaynaktır. Sahurda meyve ve bitkisel süt içeren yulaf ezmeli bir smoothie yapabilirsiniz. Önceden hazırlayacağız yulaf lapası da oldukça pratik ve lezzetli bir seçenek olacaktır.
Sebze ve meyveler, mineraller ve vitaminler bakımından zengindir. Ayrıca yüksek miktarda su içerirler. Örneğin portakal, domates, salatalık, marul, ıspanak ve kereviz su içeriği bakımından oldukça yoğundur. Sahurda birkaç meyve ve sebzeyi bir araya getirerek renkli bir salata yapabilirsiniz.
Badem, fındık, ceviz, kaju gibi sağlıklı yağlar hem uzun süre tokluk sağlar hem de sağlığa birçok fayda verir. Sahurda yağlı tohumlardan özellikle çiğ olanlarından tercih edebilirsiniz. Ayrıca şekersiz fıstık ezmesi gibi alternatifleri de tüketebilirsiniz.
Tuzsuz lor peyniri proteini açısından oldukça zengin bir peynir türüdür. Protein içeriği ile uzun süre tokluk sağlar. Sahurda iyi bir seçenek olan tuzsuz lor peyniri düşük tuz içeriği ile susamanızı da engeller.
Avokadonun içerdiği vitamin, mineraller ve lif sayesinde sağlığa birçok faydası bulunur. Avokado tekli doymamış yağ asitleri, mineral ve folat içeriği sayesinde oldukça faydalıdır. Ayrıca avokado içerisinde bulunan doymamış yağ asidi ile enerji değerinin yüksek bir meyvedir. Avokado yağ ve lif içeriği ile tokluk hissi verir. Hem kilo kontrolü hem de kabızlık problemi olanlar için faydalıdır. Sahur için iyi bir alternatiftir.
Karabuğday besin değeri yönünden zengindir. İyi bir protein ve sağlıklı kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Diğer bitkisel ürünlerle karşılaştırıldığında protein seviyesi çok yüksektir. Ayrıca magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineralleri ve K vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. İyi bir lif kaynağıdır. Sahurda karabuğday patlağını ekmek alternatifi olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde tüketebilirsiniz.