Salmonella zehirlenmesi, ciddi sorunlara yok açabilecek bir gıda zehirlenmesi türüdür. Beslenme ve diyet süreçlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu için sizlere bu konuyu ayrıntılarıyla aktaracağım.
Salmonella, Enterobacteriaceae bakteri familyasında bulunan, çubuksu, hareketli ve gram-negatif bir bakteri çeşididir. Birçok tipi insanlarda hastalığa sebep olabilmektedir. İnsan sağlığı için en büyük tehlikesi tifo ve gıda zehirlenmesine sebep olabilmesidir.
Tavuk, hindi, sığır eti, yumurta, meyveler, sebzeler ve hatta işlenmiş gıdalar dahil olmak üzere çeşitli gıdalardan Salmonella enfeksiyonu kapabilirsiniz. Salmonella'nın insanlara yayılmasının tek yolu gıdalar değildir. Bakteriler ayrıca kirli su, çevre, diğer insanlar ve hayvanlar yoluyla da yayılır. Hayvanat bahçelerinde, çiftliklerde, panayırlarda, okullarda ve kreşlerde temas kurabileceğiniz hayvanlar bile Salmonella ve diğer zararlı mikropları taşıyabilir.
Salmonella zehirlenmesi genellikle gıda tüketiminin bir sonucu olarak meydana gelir. Bunun yanında salmonella bazen temas durumunda da bulaşabilir. Salmonella bulaşma sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Salmonella enfeksiyonu olan çoğu insanda ishal, ateş ve mide krampları vardır. Semptomlar genellikle enfeksiyondan altı saat ila altı gün sonra başlar ve dört ila yedi gün sürer. Bununla birlikte, bazı insanlar enfeksiyondan birkaç hafta sonra semptom geliştirmez ve diğerleri birkaç hafta boyunca semptom gösterir.
Bir önceki başlıkta anlattığımız durumlardan birini yaşadıysanız salmonella zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. Zehirlenme sonrası çeşitli belirtiler görebilirsiniz. Bu belirtileri gördüğünüz takdirde en kısa zamanda doktora görünmelisiniz:
Bu belirtiler, salmonellanın vücuda girmesinden yaklaşık 1-3 gün içerisinde meydana gelir. Peki, salmonella zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi uygular ve ishal durumunda kaybedilen su ve mineraller için hastalara takviye sağlarlar.
Salmonella bulaşmasından korunmak için çeşitli önlemler alabiliriz. Bunların başında ne yediğimizi bilmek ve hijyen kurallarına uymak geliyor. Alabileceğimiz başlıca önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bol miktarda sıvı içmeye ek olarak aşağıdakiler de salmonellanın vücuttan atılmasına katkı sağlar:
Diyet sürecinizde diyetisyen tavsiyelerine ve genel hijyen kurallarına uyduğunuz takdirde salmonella zehirlenmesi sorunuyla karşılaşmazsınız. Ben de tüm danışanlarıma verdiğim diyet listelerinde ve tariflerde mutlaka hijyen ve pişirme kurallarını hatırlatarak bu sorundan uzak durmalarını sağlıyorum. Ancak yakın dönemde olduğu gibi bazı büyük gıda markaları da bazen salmonella şüphesiyle bazı ürünlerini piyasadan çekiyor ve derhal konu ile ilgili duyuru yapmaktadır. Özellikle bu haberleri de takip etmek salmonelladan korunmamız için başka bir önemli nokta olacaktır.