Güneydoğu Asya kökenli çiçekli bir bitkidir. Zingiberaceae familyasına aittir ve zerdeçal, kakule ile aynı kategoridedir. Rizom (gövdenin toprak altı kısmı) yaygın olarak baharat olarak kullanılan kısımdır. Zencefil taze, kurutulmuş, toz haline getirilmiş veya yağ veya meyve suyu olarak kullanılır. Tariflerde çok yaygın bir malzemedir. Bazen işlenmiş gıdalara ve kozmetik ürünlere eklenir.
İçerdiği maddeler ve aromasıyla birçok farklı şekilde kullanılıyor. Peki zencefil nasıl tüketilmektedir?
İçeriği sayesinde hem gıda ürünü olarak hem de bakım ürünü olarak kullanılmaktadır. Peki zencefil kullanım alanları nelerdir?
Her gün tüketebileceğiniz bir besindir. Ancak kendinizi günde 3 ila 4 gramla sınırlamanız iyi bir seçenek olacaktır. Hamileyseniz günde 1 gram sizin için uygundur. Günde 6 gramdan fazla zencefil almanın reflü, mide ekşimesi ve ishal gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olduğu araştırmalarda görülmüştür.
Zencefilin yukarıda da belirttiğimiz üzere birçok faydası bulunmaktadır. Başlıca faydaları şunlardır:
100 gram zencefil kaç kalori ve zencefil besin değeri nedir birlikte bakalım:
Bunlara ek olarak demir, potasyum ve C, A vitamini de içerir.
Zencefil çayı faydaları ile özellikle kış aylarında oldukça tercih edilen bir çay türü. yapmak hem çok meşakatli değil hem de farklı bir aroma sunmaktadır. Peki zencefil çayı nasıl yapılmaktadır?
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre zencefil kilo vermede rol oynayabilmektedir. 2019 tarihli bir literatür incelemesi, takviyenin aşırı kilolu veya obezitesi olan kişilerde vücut ağırlığını, bel-kalça oranını ve kalça oranını önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır.
2016 yılında obezite hastası 80 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, zencefilin vücut kitle indeksini (VKİ) ve kan insülin seviyelerini düşürmeye de yardımcı olabileceğini buldu. Yüksek kan insülin seviyeleri obezite ile ilişkilidir. Fonksiyonel gıdalarla ilgili 2019 tarihli bir literatür incelemesi de zencefilin obezite ve kilo kaybı üzerinde çok olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Zencefilin obeziteyi önlemedeki rolü lehine olan kanıtlar, hayvan çalışmalarında daha güçlüdür.
Zencefil suyu veya özü tüketen fareler, yüksek yağlı diyetlerle beslendikleri durumlarda bile vücut ağırlıklarında sürekli olarak azalma gördüler. Zencefilin kilo vermeyi etkileme yeteneği, yakılan kalori sayısını artırma veya iltihaplanmayı azaltma potansiyeli gibi belirli mekanizmalarla ilişkili olabilmektedir. Hayvanlarda ve insanlarda yapılan çalışmalara göre, kilo ile ilgili ölçümleri iyileştirmeye yardımcı olur.