Haşimato tiroiditi, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Tiroid bezi boynun ön kısmında yer alır. Metabolizmayı düzenleyen tiroid hormonlarını üretir. Haşimato tiroiditinde, vücut tiroid bezine karşı antikorlar üretir. Bu da bezin iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açar. Zamanla tiroid bezi yeterli hormon üretemez hale gelir ve hipotiroidizm(tiroid hormonlarının yetersizliği) gelişir.
Haşimato tiroiditi, birkaç test ve inceleme ile tespit edilmektedir:
Bu testlerle teşhisi konulabilmekte ve tiroid fonksiyonu düzenli olarak izlenebilmektedir.
Haşimoto tiroiditi, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı otoimmün bir rahatsızlıktır. Bu durum, tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretememesine yol açar. Zamanla hipotiroidizme neden olabilmektedir. Haşimato hastalığının belirtileri genellikle yavaş gelişilmekte ve şunları içerebilmektedir:
Belirtiler kişiden kişiye değişebilmekte ve zaman içinde yavaşça artabilmektedir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması sonucu gelişen bir otoimmün hastalıktır. Genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler, iyot dengesizlikleri, enfeksiyonlar ve stres gibi faktörler bu durumu tetikleyebilmektedir. Tiroid bezine zarar vererek hormon üretimini bozabilmektedir. Bu da çoğunlukla hipotiroidizme yol açar.
Haşimato hastalığında anti-TPO ve anti-TG antikorları yükselir. TSH değeri artar. T3 ve T4 hormonları ise genellikle düşer.
Haşimato diyeti, tiroid sağlığını desteklemeye ve otoimmün tepkileri hafifletmeye yönelik bir beslenme planıdır. Amaç, iltihaplanmayı azaltmak ve tiroid fonksiyonlarını desteklemektir.
Diyet kişiselleştirilmelidir. Bir uzman gözetiminde uygulanmalıdır.
Haşimato hastaları, iltihaplanmayı azaltan ve tiroid fonksiyonlarını destekleyen gıdalar tüketmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı, balık gibi anti-inflamatuar besinler tercih edilmelidir. Selenyum ve çinko açısından zengin olan brazil fıstığı, kabak çekirdeği gibi gıdalar diyetlerine eklenmelidir..
Glutensiz beslenmeye özen göstermek ve işlenmiş gıdalar ile rafine şekeri sınırlamak da önemlidir
Haşimato tiroidi olanlar, tiroid fonksiyonlarını desteklemek için dengeli ve anti-inflamatuar bir beslenme düzeni izlemelidir. Selenyum ve çinko bakımından zengin besinler, örneğin deniz ürünleri ve kabak çekirdeği tüketilmelidir. Glutensiz beslenme tercih edilmelidir. İyot alımı dengeli olmalıdır. İşlenmiş gıdalar ve rafine şekerden kaçınılmalıdır. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık ve zeytinyağı gibi besinler iltihaplanmayı azaltabilmektedir.
Haşimato hastaları zayıflamak için tiroid fonksiyonlarını destekleyen ve metabolizmayı hızlandıran bir beslenme planı izlemelidir. Dengeli bir diyetle birlikte işlenmiş gıdalar ve rafine şekerden uzak durmak önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren besinler tercih edilerek uzun süre tok kalmak sağlanabilmektedir. Glutensiz beslenme ve bağırsak sağlığını iyileştirici gıdalar kilo vermeye destek olabilmektedir. Ayrıca, stresi yönetmek de kilo kaybında önemli bir faktördür.
Haşimato hastalığı her iki cinsiyette de görülebilmektedir. Ancak kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır. Özellikle hormonal değişiklikler, hamilelik, doğum sonrası dönem ve menopoz gibi evreler kadınlarda riski artırır.
Evet, Haşimato hastalığı ödem yapabilmektedir. Tiroid bezinin yeterli hormon üretememesi sonucu metabolizma yavaşlar. Bu da vücutta sıvı tutulmasına ve ödem oluşmasına yol açabilmektedir. Özellikle yüz, eller ve ayaklarda şişlikler görülebilmektedir. Bu durum, tiroid hormon seviyeleri dengelendiğinde genellikle hafifler.
Haşimato diyetinde hastalar, glutensiz ekmekleri tercih edebilirler. Çünkü gluten, bazı hastalarda tiroid iltihabını tetikleyebilmektedir. Glutensiz tam tahıllı ekmekler, kinoa, karabuğday veya badem unundan yapılan ekmekler iyi bir alternatif olabilmektedir. Ayrıca, düşük glisemik indeksli ve lif oranı yüksek ekmekler de tercih edilmelidir.